Rester fra hotellfrokost kan bli til lunsj for en billig penge. FOTO: Too Good To Go Norge AS

Tar opp kampen mot matsvinn

Nordmenn kaster 300 000 tonn mat som kunne vært spist hvert år. Det vil "Too Good To Go" og Holdbart.no gjøre noe med.
Torsdag, 2 november, 2017 - 12:11

Appen Too Good To Go har reddet 443 377 porsjoner med mat siden januar 2016. Idéen kom fra en gruppe miljøbevisste mennesker i København i 2015, og høsten samme år ble nettsiden lansert. Senere kom det også en app. 

– Jeg fikk øynene opp for problemet da jeg begynte med “dumpster diving”. Vi kaster ekstremt mye mat, og min generasjon er verst, forteller Sophie Wiik, daglig leder og eier av Too Good To Go Norge til Journalen.

I dag er det 700 bedrifter som selger overskuddsmat gjennom appen, og nesten 400 000 i Norge har lastet den ned. Wiik forteller at både de som selger og de som kjøper maten er veldig positive til konseptet.

– Bedriftene som selger overskuddsmaten sin forteller at de endelig kan lukke lokket på søppeldunkene i bakgården. Det kunne de ikke før, sier Wiik.


Sophie Wiik vil bekjempe matsvinn. FOTO: Too Good To Go Norge AS. 

Ikke dårlig etter

Holdbart.no er en annen aktør som jobber mot matsvinn. De tar inn varer fra produsenter, importører og grossister, og selger det billigere. Dette er varer som i følge datomerkingen ikke kan selges i butikkene, fordi det er for kort holdbarhet igjen.

– Vårt motto er ”best før, ikke dårlig etter”, sier Trond Laeng, grunder av holdbart AS, til Journalen.

– Det er jo ikke slik at en pose potetgull ”bestemmer” seg for at i morgen smaker jeg dårlig for da går jeg ut på dato, legger han til.

Laeng forteller at de i fjor reddet 350 tonn mat, som utgjør 904 500 kg med C02. I år satser de på 700 tonn mat, noe som utgjør 1 900 000 kg C02.

Råder folk til å bruke sansene

Forbrukerne står for to tredjedeler av matkastingen, mens matindustrien og butikkene står for en tredjedel, i følge forskning.no.

Matforsker Hanne Møller råder folk til å lukte på maten før de kaster den.

– Om flere begynner å bruke luktesansen, kan nok mange bli tryggere på sine egne vurderinger. Kanskje bør matlukting bli noe elevene får øve seg på i skolen, sier hun til forskning.no. 

Regjeringen og den norske matbransjen undertegnet i juni i år en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.