Zuhayr Abdi sitter i FN-sambandets ungdomspanel med ni andre bloggere. Foto: Maria Lund Saga

Unge og engasjerte stemmer

Ti skribenter fra forskjellige steder i landet utgjør FN-sambandets ungdomspanel. Nå ser panelet etter nye samfunnsengasjerte skribenter for året 2018.
Tirsdag, 7 november, 2017 - 15:15

FN-sambandets ungdomspanel består av ti unge skribenter fra forskjellige steder i landet. De skriver om ulike temaer innenfor FN og internasjonale forhold. Kommunikasjonsrådgiver i FN-sambandet, Eivind Oskarson, har ansvaret for ungdomspanelet. Panelet ser nå etter nye medlemmer.


Eivind Oskarson har ansvaret for ungdomspanelet og er også med på å veilede skribentene. Foto: Maria Lund Saga

– Vi ønsker medlemmer fra hele landet. Vi har distriktskontor rundt i landet og vi ønsker å ha medlemmer fra alle disse regionene. Vi har hovedsakelig samlinger i Oslo, men det hender at vi har samlinger i andre byer også, sier Oskarson.

Formålet med panelet er å gi unge folk en plattform. 

– Vi ønsker å gi unge engasjerte folk en plattform der de kan snakke om ting som interesserer dem, gjerne knyttet til internasjonale spørsmål, sier Oskarson.

Godt samhold

Skribent Zuhayr Abdi (17) har vært i panelet denne perioden. Hun liker å holde seg oppdaterte på nyhetene, og mener det er viktig i den rollen hun har. Abdi forteller også at det er godt samhold i panelet.

– Ofte gir vi hverandre ideer til teksten og hjelper hverandre med å forme den, forteller hun. 

Abdi har sittet i panelet i ett år og skal fortsette i panelet til neste år. Hun forteller litt om hvordan de jobber i panelet.

– Mye av det jeg og de andre skriver om er ting vi allerede er veldig engasjert i og som vi har litt kunnskap om fra før, sier hun.


Julie Sætre fokuserer på bekjemping av fattigdom, likestilling og utdanning. Foto: FN-sambandet/Terje Karlsen

Julie Sætre (19) har vært redaktør i panelet denne perioden. Hun har vært med i panelet i tre år, dette blir Sætres siste år. 

– Lysten for å fortsette er der, men jeg føler at jeg må la andre få slippe til, sier Sætre.

Sprer kunnskap om FN

Ungdomspanelet ble opprettet i 2005. Oskarson forteller at FN-sambandet ikke offisielt sett er en del av FN-systemet, men at de har et mandat fra FN til å drive informasjonsarbeid. 

– Vi jobber mye med å spre informasjon og kunnskap om FNs bærekraftsmål, forteller han.

Primært har FN-sambandet hovedfokus rettet mot skoleverket. De jobber med å påvirke lærerplanen, ved å få inn mer om FNs bærekrafts mål og bærekraftig utvikling. De skal også være med å spre informasjon og kunnskap om FNs satsingsområder. 

– Vi reiser også rundt på skoler i hele landet og viser film og holder foredrag om aktuelle tema, sier Oskarson.