Debatten om nettnøytralitet har vært i ilden ved flere anledninger, og aktivister har demonstrert for å beholde et fritt internett. FOTO: FLICKR/Stacie Isabella

USA i strid om nettnøytralitet

I desember blir det stemt om det ikke lengre skal være nettnøytralitet i USA. Flere internettpersonligheter stiller seg i opposisjon mot forslaget.
Mandag, 27 november, 2017 - 16:02

Federal Communications Commission (FCC)

- FCC er et uavhengig byrå i USA som regulerer alle kommunikasjonsplattformer  via radio, fjernsyn, og kabel.

- Ajit Pai ble satt inn rollen som formann i FCC i Januar 2017, av President Donald J. Trump.

Tirsdag i forrige uke la US Federal Communications Commission (FCC) fram et forslag om å fjerne nettnøytraliteten i landet. Nettnøytralitet betyr et fritt internett hvor brukerne selv bestemmer ferdsel på internettet, uten påvirkning fra nettleverandøren. Uten nettnøytralitet kan leverandører styre trafikken, og blokkere uønskede nettsider mens de tilbyr andre nettsteder større hastighet.

Leverandørenes internett

– Under mitt forslag vil regjeringen stoppe micromanaging av internettet. Nettleverandører må bli transparente med sin praksis, sånn at forbrukere kan kjøpe den servicen som passer best for dem, sa Ajit Pai, formann i FCC, i en uttalelse tirsdag 21.november.

I 2015 satte Obama, og demokratene, ned foten i debatten om nettnøytralitet. Det ble bestemt at internettet skulle forbli nøytralt. At det nøytrale internettet nå står i fare for å bli nedlagt i USA blir det dermed mange reaksjoner på.

14.desember blir det stemt om USA får beholde nettnøytraliteten.

Nettpersonligheter reagerer

Internettpersonligheter som Philip Defranco, og Steven Jay Williams (kjent under sitt alias, Boogie2988), har uttalt seg mot FCCs forslag. De oppfordrer andre amerikanere å ringe sine kongresspersoner og kreve at de avstår fra det nye tiltaket.

– Hvis du ikke er en person med titalls millioner i telekommunikasjonsaksjer, så burde du være imot det, uttalte Williams i en av sine videoer forrige uke.

Philip Defranco utdyper også i en egen video hva han mener er viktig med nettnøytralitet.

– Når forbrukere kun har tilgang til leverandører som Comcast, AT&T U-verse, eller det å ikke ha internett, så er ikke det en bra situasjon. Det er galskap for meg at dette skjer. Markedet har makt når det er nok valg, og det er ikke nok valgmuligheter her. Det er steder hvor folk kun har tilgang til én internettleverandør!

I Norge ble nettnøytralitet lovfestet, da det ble enstemmig vedtatt av Stortinget våren 2017.

Emneord: