Sebastian Cotrau kom til Norge for seks år siden. De siste årene har han spilt for Sørumsand IF. Nå venter landslagsfotball for Romania i desember. Foto: Anders Stensås

Vraket av kretsen – klar for Romanias landslag

SIF-spiller Sebastian Cotrau (16) skal spille landslagsfotball for Romania. SIF-trener Per-Einar Gjelsvik synes det er rart at fotballtalentet ikke fikk plass på kretslaget.
Mandag, 27 november, 2017 - 08:47

– Det blir utrolig spennende, jeg kan nesten ikke tro at jeg har blitt tatt ut til en landslagssamling. Det skal bli gøy å møte gjengen og kjenne på nivået.

Sebastian Cotrau er stolt, men ydmyk, etter at han er blitt tatt ut til en landslagssamling med Romanias G17-lag i desember. 16-åringen fra Aurskog har nettopp avsluttet en innholdsrik og god fotballsesong. Med Sørumsand IFs G16-lag har han tatt seriegull i førstedivisjon, seier i Sør Cup og sølvmedalje i HamKam talentcup. Han har også fått sine første kamper på SIFs A-lag, som vant serien og rykket opp til fjerde divisjon. På toppen av det hele kom telefonen om landslagsuttaket på tampen av sesongen.

Romania sendte speidere

– Det blir en stor mulighet til å vise hva jeg kan. Jeg har ventet på en slik sjanse, forteller Cotrau.

– Hvordan ble du oppdaget i Norge?

– En venn av pappa i Romania skrev en artikkel om at jeg spilte fotball i Norge. Etter det ble jeg intervjuet på rumensk radio. Der fikk jeg blant annet spørsmål om jeg kunne tenke meg å vise meg frem for Romanias landslag. Noe som jeg selvfølgelig sa ja til, sier Cotrau.

Medieomtalen i Romania førte til at landslagsledelsen sendte noen for å se nærmere på 16-åringen. Cotrau ble fulgt nøye under to kvalifiseringskamper til neste års førstedivisjon for G19. Mot Gjerdrum scoret Cotrau to mål, mot Lillestrøm satte han inn fire før pause.

– Jeg var jo heldig med at de så disse to kampene. Jeg er glad jeg klarte å overbevise, sier Cotrau.

Ble tidlig rapportert inn til kretsen

Sørumsands G16-trener Per-Einar Gjelsvik (51), som har en fortid som hovedtrener for LSKs rekruttlag og spillerutvikler i Strømmen, så tidlig potensialet til Cotrau.

– Da Cotrau kom til SIF for to år siden, rapporterte vi ham inn til kretsen. Jeg snakket selv med Geir Frigård og sa at han må dere se på, sier Gjelsvik.

Geir Frigård (47) er spiller- og trenerutvikler i Akershus Fotballkrets.

Gjelsvik forteller at Cotrau og andre Sørumsand-spillere ble tatt ut til en helgesamling med Akershus Fotballkrets. Der fikk spillerne være med på trening, men ingen av Sørumsands G16-spillere fikk spille kamp.

– Akershus Fotballkrets har vært klar over at vi har hatt Cotrau i klubben, men har valgt å ikke gjøre noe med det, noe jeg synes er litt rart, utdyper Gjelsvik.

­– Det var spillere på kretslaget som spilte i Cotraus posisjon, som ikke hadde fått spilletid i Sørumsand, legger han til.


SIF-trener Per-Einar Gjelsvik er kritisk til at Akershus Fotballkrets ikke her vist større interesse for fotballtalentet Sebastian Cotrau. Anders Stensås

Sett Cotrau flere ganger

Harald Aarvig (48) hadde ansvaret for 2001-kullet i Akershus Fotballkrets. Han forteller at kretsen har sett og vurdert Cotrau flere ganger.

– Han har hatt en fin utvikling etter han kom til Sørumsand. Vi hadde han inne til vurdering da han spilte for Aurskog Finstadbru, og da var han noe uferdig. Vi hadde også Cotrau og andre Sørumsand-spillere inne på treninger høsten 2016. Sebastian ble tatt ut til kretskamp mot Lillestrøm i januar 2017, men han ble syk og reiste hjem. Derfor ble han ikke tatt ut til den siste kretskampen, som vi hadde ønsket. Vi har også sett han i flere Sørumsand-kamper, forteller Aarvig.

– Gjelsvik forteller at det var spillere på det daværende kretslaget som ikke hadde fått spilletid i Sørumsand på Cotraus plass. Hva tenker du om det?

– Det får Per-Einar stå for. Det kan også ha litt med spillestil og formasjon å gjøre. Vi hadde gode spillere i samme posisjon, men det er ingen fasit i fotball, sier Aarvig.   

– Burde ha spilt mer

Spiller- og trenerutvikler Geir Frigård (47) i Akershus Fotballkrets tar selvkritikk.

– Jeg føler vi hadde god oversikt på Cotrau, og vi har gjort våre vurderinger av gutten. I ettertid kan vi være ydmyke på at han burde ha spilt mer for kretsen, sier Frigård. 

Både Frigård og Aarvig gleder seg over at Cotrau nå får muligheten til å vise seg frem for Romania. Frigård forteller at Romania har et godt G17-landslag, så det bør bli en fin erfaring å ta med seg.

– Cotrau er en fin spiller. Han scorer mange mål og kommer til mange sjanser. Det blir spennende å følge han videre, sier Aarvig.

Ser fremover

Cotrau innrømmer at han var skuffet over ikke å bli tatt ut på kretslaget. Han valgte å bruke vrakingen som motivasjon.

– Jeg var opptatt av å tenke fremover. Jeg ønsket å bevise at jeg er en god spiller, sier Cotrau.

Gjelsvik gleder seg til å se hvordan Cotrau vil gjøre det på landslagssamling.

– Nå må han vise at det er der han hører hjemme, sier Gjelsvik.

Emneord: 
Tags: