Klimafestivalen

Gammel mat blir festmåltid

– Vi kaster enormt mye mat. "Overskuddsbord" vil redde den maten som ellers ville havnet i søpla, sier Cecilie Dawes.
Tirsdag, 23 januar, 2018 - 12:55

I følge forskning.no kaster vi mer enn 300.000 tonn brukbar mat i Norge hvert år. Arrangementet “Overskuddsbord” er ment som et motsvar på matsvinn. Her får gjestene lage middag av mat som ellers ville ha blitt kastet av matbutikkene. 

– Hvis folk hadde sett oppe i en container utenfor en matbutikk og sett all maten som blir kastet, tror jeg de hadde blitt kvalme fordi det er faktisk litt galskap, sier Kristian Høyen, gjest på arrangementet.

“Overskuddsbord” ble arrangert 21. januar og har som mål å lære deltakerne om hvordan man kan kaste mindre mat. Det er tredje året på rad at “Overskuddsbord” blir holdt i Oslo og i år valgte de å ha arrangementet som en del av Klimafestivalen. Arrangementet drives av frivillige med Cecilie Daws i spissen som koordinator.

Gir jobb til unge

Ungdom fra JobbUNG deltok med å lage og servere mat. Dette er et samarbeid mellom Bydel Grünerløkka og Deichmanske på Schous for å gi arbeid til ungdommer og skape møteplasser for frivillighet.

Se videoreportasje fra kvelden øverst i saken. 

Arrangementet er et av flere på Klimafestivalen. Festivalen går over 12 dager og har som mål å øke bevissthet rundt klimautfordringer. Festivalen arrangeres for fjerde gang i år og intiativtageren til festivalen er Norsk klimanettverk. Ellers drives festivalen av frivillige enkeltpersoner og organisasjoner rundt om i hele Norge. 

– Folk vet for lite om hvordan hvert enkelt individ påvirker klimaendringene, forteller Erika Ribu og Mari Stokknes, koordinatorene for Klimafestivalen.

Vil halvvere matsvinnet innen 2030

Norge har forpliktet seg til å oppfylle FNs bærekrtaftsmål. Et av disse målene er å halvvere matsvinnet som oppstår i dagligvarehandelen og forbrukerleddet innen 2030. I 2017 signerte norske myndigheter og en samlet matbransje en avtale om redusert svinn for å nå dette målet.