Kritiserer sukkeravgiften

1. januar økte sukkeravgiften. Jørgen Foss mener tiltaket er bra, men ikke på langt nær godt nok.
Torsdag, 25 januar, 2018 - 12:01

I Statsbudsjettet 2018 har sukkeravgiften økt med 83 prosent fra i fjor. Det betyr at en sjokolade som før har kostet 20 kroner nå koster 36 kroner. Tanken bak dette er å redusere nordmenns sukkerinntak. 

- Heller gulrot enn pisk

Jørgen Foss, tidligere leder i Landsforeningen for Overvektige, har lenge jobbet for å øke prisene på usunne matvarer.

-  Jeg mener sukkeravgiften vi nå innførte ikke er god nok. Det må være billigere å kjøpe sunne varer enn usunne varer. Heller gulrot enn pisk, sier Foss.  


Foto: Jonas Stensvoll, Kristin Matthews og Guro Nordhagen

Han forteller at 1 av 5 nordmenn er overvektige. 100 000 nordmenn sliter med sykelig overvekt. Foss forklarer at dette er høye tall, som kan koste samfunnet dyrt. Foss mener at det er andre tiltak som er vel så viktige som økt sukkeravgift. Han nevner blant annet gratis skolefrokost og billigere frukt og grønt. 

Ikke statens ansvar

Personlig trener og livstilsveileder, Lene Alexandra Øien, sier det er vikitg å ikke overdrive sukkerinntaket. Hun understreker at kosthold er viktig for å opprettholde god helse, og at det er ens eget ansvar. 

- Jeg hadde en kunde som spiste en potetgullpose om dagen. Bare ved å begrense det inntaket, gikk han ned seks kilo i løpet av en måned.


Lene Alexandra Øien har hatt erfaring med folk som har vært sukkeravhengige. Foto: Jonas Stensvoll, Kristin Matthews og Guro Nordhagen