Holder stand i krevende bransje

Antall røykere synker stadig, likevel er det rom for flere tobakksspesialister i Oslo sentrum.
Torsdag, 25 januar, 2018 - 12:17

 

18. januar kom Statistisk Sentralbyrås årlige tall om røykevanene i Norge. Tallene viser at nedgangen vi har sett de siste fem årene fortsetter, og det er nå kun elleve prosent av Norges befolkning som røyker daglig. Det er en halvering siden 2007.

Stadig flere tobakksforretninger

Til tross for et synkende antall røykere er det et marked for de som har valgt å spesialisere seg på tobakk og tilhørende produkter. Bare de siste fem årene har det kommet to nye butikker, aller sist Tobakksland på Majorstuen så sent som 1. januar i år.

Innehaver Mahmod Azad Azadin forteller at han fikk idéen da han kom i kontakt med noen nordmenn på en ferie i Amsterdam. Han sier også at så langt har det vært mange mennesker innom og at butikken går veldig bra.

Etter to år som innehaver av Augusto Cigars har Trond Thommesen en litt mer nøktern beskrivelse av situasjonen.

– Det er et utfordrende marked, og en må vite hva en driver med, sier han.

Han sier også at Augusto Cigars ikke har noen spesielle kundetyper, men at det er heller alle typer mennesker som kommer innom. Den samme oppfatningen har Bjørg Svenøe på Sol Cigar, Oslos eldste tobakksspesialist. Butikken feiret 100-årsjubileum i 2011, og Svenøe har troen på framtiden.

– Jeg liker å være optimist, sier hun, og trekker fram at attraktive produkter alltid vil ha livets rett.

Helsedirektoratet er fornøyd med utviklingen


– Folk blir stadig mer klar over at røyking er det farligste du kan gjøre. Det er positivt, sier Jakob Linhave hos Helsedirektoratet. FOTO: Helsedirektoratet.

Avdelingsdirektør ved Helsedirektoratet, Jakob Linhave, er godt fornøyd med at antall røykere i Norge fortsetter å synke.

– Det er kun positivt. Det har vært vår målsetning over mange år, sier Linhave. 

Han tror bedre kunnskap og bevisst politikk med reguleringer og holdningskampanjer er årsaken til at det blir færre røykere.