Et splittet Høyre i spørsmålet om eggdonasjon  

Høyres prinsipprogramkomite innstilte forrige mandag at det ikke skal åpnes opp for eggdonasjon. Forslaget kommer etter at Høyre utsatte spørsmålet på forrige landsmøte, grunnet store uenigheter. 
Mandag, 19 februar, 2018 - 13:56

Høyres verdikamp om eggdonasjon fortsetter. På Høyres landsmøte i fjor, ble spørsmålet om eggdonasjon utsatt i ett år. Med bare to måneder igjen, har Høyres prinsipprogramkomite sagt nei. Innad i partiet sitter fortsatt en rekke uenige stemmer, og en av disse er Tina Bru.  

- Jeg kommer til å kjempe for at vi skal snu det, og få det vedtatt på landsmøtet. Vi kan hjelpe folk som ikke klarer å få barn med å få barn. Det er et veldig sterkt ønske for mange. I Norge i dag så er alle hjelpemidler tilgjengelig dersom det er mannen som har en utfordring med å få barn, men hvis kvinnen er utfordringen så sier vi nei til det. Det mener jeg er ganske urettferdig. 


Tina Bru (H) mener vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe. FOTO: Stortinget

Omfattende prosess

Leder i Familie- og kulturkomiteen Tone Wilhelmsen Trøen mener derimot at sæddonasjon og eggdonasjon ikke kan sammenlignes, da eggdonasjon er en mer omfattende medisinsk prosess. I følge Ønskebarn, en organisasjon for ufrivillig barneløse, er eggdonasjon en metode hvor eggceller hentes ut fra en kvinne og befruktes med sæd fra partneren til mottakerkvinnen. En av de befruktede eggcellene settes deretter inn i livmoren til mottakeren, som på forhånd har fått behandling med hormoner slik at embryoet kan feste seg i livmorveggen. 

Bru er en av de mange kvinnene som har slitt med ufrivillig barnløshet, og i likhet med mange andre mener hun at det er et valg som ikke burde være opp til staten.

- Jeg har selv vært i gjennom den prosessen som alle må gjennom hvis du skal donere egg, fordi jeg benytter meg av prøverørsbehandling for å få barn. Det er helt sant at det er en omfattende prosess, men det må da være opp til hver enkelt å bestemme om man ønsker å gå i gjennom det eller ikke, forteller hun.

Avgjøres i April 

Den endelige beslutningen vil komme fram på Høyres landsmøte i April. Både Trøen og Bru tror det vil bli et flertall som stemmer ja, til tross for at prinsipprogramkomiteen innstilte at det ikke skulle åpnes opp for eggdonasjon. De to Høyre-damene er også enige i at hvis eggdonasjon skal være lovlig må det være samme regler som ved sæddonasjon. 

- Jeg tror at hvis man tillater eggdonasjon i Norge, så vil man ha samme regler for ikke-anonymitet som ved sæddonasjon. Dersom Stortinget etterhvert sier ja til eggdonasjon, så tror jeg man kommer til å si at det bare er lov hvis det er sånn at man får vite hvem som er mor når man er 18 år, avslutter Trøen.