Fra innsatt til ansatt

Sykkelkafé gir straffedømte mulighet til å komme seg ut i arbeidslivet.
Torsdag, 22 februar, 2018 - 13:19

Dag Otto Pedersen forteller at det første han lærte i Røde Kors sitt arbeidstreningsprogram, var å komme inn i en vanlig rutine igjen. 

–Jeg vet ikke om jeg noen gang kan kalle mitt liv normalt, men et A4-liv med jobb og sånt er målet, sier Pedersen. Se hans historie i videoen over.  

Røde Kors´ program “Nettverk etter soning” gir tidligere straffedømte og andre utenfor arbeidslivet mulighet til å være en del av et normalt arbeidsliv. I oktober 2017 åpnet Kafé Tandem og Red Bike sykkelverksted i det samme lokalet. Her kan deltagerne prøve seg som mekanikere og baristaer. 

I 2016 hadde Røde Kors kontakt med 56 deltagere. Året sykkelkaféen ble bygget og åpnet, økte dette tallet til 118 deltagere. Ved årskiftet hadde tolv av disse fått tilbud om betalt arbeid. 


Kari Gjendem Fæstø har et godt forhold til deltagerne i “Nettverk etter soning”. FOTO: Privat

Stor takknemlighet

Prosjektet har fått støtte fra Arbeids- og velferdsdirektoratet til oppstart og drift av Red Bike og Kafé Tandem. Etter 2018 må de søke nye midler, forteller prosjektmedarbeider Kari Gjendem Fæstø.

– Stedet er drevet av mange frivillige, forteller Fæstø. 

Mens Journalen er på besøk i sykkelkaféen møter vi to frivillige baristaer, Janet Indianna Christensen og Heidi Olsen. De startet i “Nettverk etter soning” med arbeidstrening, etter å ha sonet sine fengselsdommer. Nå er de å se bak baren i Kafé Tandem opptill flere ganger i uka.


Janet Indianna Christensen og Heidi Olsen liker å jobbe med hverandre. – Vi er flinke til å ta vare på hverandre, vi bygger nye nettverk og får masse støtte og hjelp, sier damene. FOTO: Stine Sørensen og Ida Gjellerud

– Jeg var veldig ensom, og hadde isolert meg i kanskje fem år for å bli nykter, forteller Christensen.

Til slutt turte hun å ta sjansen på Røde Kors sitt program. Det er hun takknemlig for i dag. Christensen skulle ønske at de andre jentene fra fengselet hadde gjort akkurat det samme. 

– Jeg har jo møtt de på gata her i Oslo, mange ganger rusa, forteller Christiansen.