Fra tagger til gatekunstner

Journalen ble med Tarald Flskaa Kverneland til Hovseter hvor han holdt til som ung tagger.
Tirsdag, 20 februar, 2018 - 11:26

Tarald Flskaa Kverneland har kunstnerbakgrunn fra Einar Granum Kunstfagskole og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Hans tidligere verk går helt tilbake til Hovseter, hvor han og guttegjengen drev med tagging og graffiti ved t-banelinjer, murvegger eller på en platting hjemme i hagen.

– Vi hadde som et slogan at det var mer spennende med noen farger enn alle betongveggene. Det var sånn vi rettferdiggjorde det hvis vi ble konfrontert med at det var forferdelig å male, sier Kverneland.

Skremt av antitagge-reklame

For ti år siden ble det laget en reklame mot tagging. Reklamen viste en guttegjeng som reiste til USA. Den ene gutten fikk ikke komme inn i landet fordi han hadde en prikk på rullebladet. Det var fordi han hadde blitt tatt for tagging.

– Det var ikke det at vi på død og liv ville til USA, men det satte en god støkk i oss at tagging kunne få slike konsekvenser, sier Kverneland.  

Startet en kunstnerduo

Kvernald var en del av kunstnerduoen Dokkdays, sammen med barndomskameraten Martin Rignes. De har laget større malerier på bygårder, inne på cafeer og restauranter, samt alle andre steder de har fått lov til å uttrykke seg.

I dag jobber Kverneland som arkitekt, og holder mest på med 3D modeller og grafisk design. Det hender fortsatt at han møter gamle kamerater for å utrykke seg på en vegg, men da kun på frivegger.


Dette er Tarald Flskaa Kverneland sitt bidrag til Tøyen utegalleri, det tok syv dager å male. Foto: Frikk Hellvik