– Du kan si jeg hadde en risiko for å bli kriminell

Yassin El-Barkani er født og oppvokst på Holmlia. Han er klar over hvordan livet hans kunne sett ut hvis han hadde havnet i feil miljø. Barne- og ungdomssenteret på Holmlia har hjulpet han med å holde seg unna kriminelle miljøer i området.
Mandag, 19 februar, 2018 - 13:57

 Klyngen av ungdommene som løper etter ballen flytter seg raskt over gulvet. Ekkoet av jubelropene ljomer inne i ballhallen idet ballen treffer nettet. Stemningen er god når guttene high-fiver hverandre på vei av banen.

– Hva vil dere bli når dere blir store gutter? spør barne- og ungdomsarbeider Yassin El-Barkani (25) til ungdommene som står rundt ham.

– Advokat, er det en som roper.

– Ingeniør, svarer en annen.

– Frisør, sier en tredje.

– Jeg hadde aldri latt deg klippe meg! utbryter El-Barkani.

Det er fredag kveld på Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH). En del av ungdommene på senteret har nettopp vært med på antivoldsmarkeringen som ble holdt ved Holmlia stasjon en time tidligere. I en bydel kjent for gjengmiljøer og vold, er det viktig å vise at man tar avstand fra kriminelle aktiviteter.


Barne- og ungdomsarbeider ved BUSH, Yassin Al-Barkani (til høyre), har selv opplevd hvor viktig det er å ha et ungdomssenter å gå til. Foto: Camilla K. Ousdal

– Kriminalitet kan ikke aksepteres. Dessverre er det en del som havner i feil miljøer, sier El-Barkani.

Voldsepisoder skaper reaksjoner

De gjentatte voldsepisodene på Holmlia har skapt store overskrifter de siste ukene. Den 21. januar ble to menn knivstukket i området. Noen uker senere ble en mann i slutten av 20-årene skutt. Dette førte til sterke reaksjoner hos innbyggere. Derfor ble det holdt folkemøte forrige tirsdag, der kriminaliteten i området var i fokus.

– Det skal være trygt å bo her på Holmlia, sa leder i Oslo byråd, Raymond Johansen (Ap) til de flere hundre oppmøtte på folkemøtet.


Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) la vekt på hvor viktig tidlig innsats mot ungdomskriminalitet og et bedre fritidstilbud er. Foto: Camilla K. Ousdal

Johansen trakk fram de store sosioøkonomiske forskjellene i byen. 

– Samfunn med flere sosiale forskjeller, er samfunn med mer kriminalitet.

Byrådslederen påpekte at ulike områder i Oslo har ulike utfordringer. 

– Her på Søndre Nordstrand har vi høy barnefattigdom og høy arbeidsledighet, og ikke et godt nok fritidstilbud. 

– Selvfølgelig føler jeg meg trygg på Holmlia

Alex Raul Grodås Serra (14) sparker ball inne på ungdomssenteret sammen med vennene Feroz (14), Yahya (14) og Adam (15).

– Jeg trives her. Dette er vennene mine, brødrene mine, sier Serra.

Serra er klar over kriminaliteten i området.

– Jeg ser folk som driver med det. Men jeg og vennene mine driver selvfølgelig ikke med noe sånt. Det er ikke bra.


Alex Raul Grodås Serra (14) bruker ungdomssenteret jevnlig, og tror at det holder han og vennene unna organisert kriminalitet. Foto: Camilla K. Ousdal

– Tror du BUSH bidrar til at du og vennene dine kan holde dere unna kriminalitet?

– Ja, fordi da har vi et sted der vi kan chille på fritiden vår, svarer Serra kontant.

– Du hørte sikkert om skyteepisoden som hendte for noen uker siden. Skremmer det deg?

– Nei. Jeg føler meg trygg på Holmlia. Det fremstilles i mediene som om det skjer kriminalitet hele tiden, men det er jo ikke sånn.

Godtar ikke kriminalitet


En engasjert lokalbefolkning på Holmlia holdt fredag kveld en antivoldsmarkering. Foto: Camilla K. Ousdal

Det var stort oppmøte på antivoldsmarkeringen fredag kveld. Engasjerte holmlianere (journ.anm. innbyggere på Holmlia) la ikke skjul på at kriminaliteten i området måtte minskes.

– Knivstikking og skyting er ikke hverdagskost på Holmlia, sa styremedlem i Unge Holmlianere, Amanda Anvar til publikum.


–Vi skal ikke godta at barn villedes inn i kriminelle miljøer, sa Amanda Anvar til publikum. Foto: Bibi Fatima Musavi

Samtidig mener hun at kriminaliteten i området ikke kan aksepteres.

– Vi skal ikke godta at noen skal ta fra oss tryggheten, sa Anvar til de flere hundre oppmøtte på markeringen.

– Holmlia er trygt, og skal forbli trygt!

– Man kan havne i feil miljø

Mens guttene på ungdomssenteret ler høyt og spiller fotball, reflekterer El-Barkani over sin egen oppvekst på Holmlia, og hvilken rolle ungdomssenteret spilte for han.

– Jeg er selv oppvokst på Holmlia, så du kan si jeg hadde en risiko for å havne i kriminelle miljøer. Men på grunn av barne- og ungdomssenteret, og et støtteapparat bestående av venner og familie, så har jeg heldigvis ikke havnet i slike miljøer, sier han.

Han mener det er viktig å føle seg inkludert og verdsatt.

– Da faller man ikke ut. Da har man et sted å komme til og føle seg som en del av noe. 

Ønske om et bedre fritidstilbud

På folkemøtet og under antivoldsmarkeringen, uttrykte lokalbefolkningen et stort ønske om flere og bedre fritidstilbud for ungdom i bydelen. El-Barkani mener at det ikke er mangelen på fritidstilbud som er hovedårsaken til ungdomskriminaliteten. 

– BUSH er ganske stort og man har plass til de fleste. 

Han mener det dreier seg om at senteret ikke har nok midler til å gi ungdommene i bydelen et bedre tilbud.

– Vi har dessverre en aldersgrense. Bydelen finansierer kun dette senteret for ungdommer opp til 18 eller 19 år. 

Han mener at dersom ungdomsssenteret hadde hatt flere midler til å drift, kunne de ha utdvidet tilbudet, både med tanke på åpningstider, aldersgrenser og konkrete aktiviteter. 

Utover kvelden fylles senteret med flere ungdommer. Det er mange ungdommer som velger å tilbringe fredagskvelden sin sammen med de andre ungdommene på BUSH. De hilser hverandre med en klem og latteren sitter løst. Stemningen er avslappet blant ungdom som kan være seg selv.

– Jeg vet at dette senteret er viktig for dem, fordi det var viktig for meg. Det beste ved Holmlia er at vi legger ikke noe press på ungdommen når det kommer til mote eller å ha mest penger. Her er det snakk om å være seg selv. Være lojal. Være en god venn, sier El-Barkani.