«Trenche» legger sin identitet på veggen. Foto: Frikk Hellvik

Tatt av politiet over 20 ganger

Tagging kan bli dyrt for både taggere og for de som ønsker å fjerne det.
Mandag, 19 februar, 2018 - 12:01

I Skateparken, Gamlebyen sport og fritid, er det lov å tagge. Men dette gjør ikke at de som står og tagger der er glad for å vise ansiktet sitt.

– Hvem faen er du? roper «Trenche». Han skuler ansiktet sitt bak ermene når jeg kommer inn på plassen med et fotokamera i hånden. Det er «piecen» på veggen som er identiteten han ønsker å vise. Ansikt er ikke hans taggerindentitet.

«Trenche» går ned under broen som ligger rett ved siden av parken. Fundamentene er overfylt av graffiti i alle former. Her har han brukt den siste timen på verket sitt. Nå avslutter han med å legge på en siste strek. Han har brukt opp sprayboksene sine som er ti år gamle. De har han fått av en venn. 

– Boksene var på vei til søppeldynga, men så tok jeg dem for å lager litt kunsthistorie istedenfor, sier «Trenche».  

I graffitien har han lagt inn en liten hilsen til en venn og fotograf. Det er blitt vanlig å dele verkene sine på sosiale medier. Emneknagger som #oslograffiti har i skrivende stund 25 959 innlegg.


Under broen på Dyvekes vei er et populært sted for taggere. Her ender mange tomme spraybokser opp. Foto: Frikk Hellvik 

 

Sporveien vil ikke gi noen klare tall

Sporveien har tidligere publisert hvor mye det koster dem å fjerne tagging, Da opplevde de at taggingen økte. Derfor ønsker de ikke å offentliggjøre hvor mye de bruker på å fjerne tagging. Kommunikasjonsrådgiver Andreas Viseth informerer også om at de anmelder hver eneste tagging på Sporveiens eiendom. 

Strafferammen for å bli tatt for tagging kan være bøter eller fengsel i inntil ett år, og medvirkning straffes på samme måte. Hvis skadeverket er grovt, kan man etter straffeloven paragraf 352, straffes med bøter eller fengsel i inntil seks år.

Det har også forekommet større bøter hvor taggeren er blitt bøtelagt med flere hundre tusen kroner. Den høyeste boten som er gitt til en tagger var rett i underkant av en million kroner

Tagging kan bli dyrt

– Blir du tatt, får du fort en bot på 12.000 kroner, sier «Trenche».

«Trenche» har drevet med tagging siden han var syv år gammel. I dag er han en godt voksen mann i joggebukse og hoody. Selv har han blitt tatt av politiet godt over 20 ganger, og vært tiltalt i retten, men dette har ikke stoppet han.

– Man prøver å fylle interne tomrom med eksterne greier. Istedenfor å fylle med noe internt bærekraftig som du har eierskap til, så ender man opp med å gjøre tagging i et miljø for å føle seg bra, forteller «Trenche».

Under broen henger lukten av spraymaling. «Trenche» forteller at om sommeren kan folk stå og vente i kø til du er ferdig, før de går og tagger over. På sommeren er du heldig hvis «piece’n» blir stående til morgenen etter, men på vinteren kan den bli stående en stund. Akkurat da kommer en kjenning fra miljøet med sine spraybokser og en øl i hånda. «Trenche» ler og sier:

– Jeg tar det tilbake, i dag blir «piecen» stående i en time.


Gamlebyen Sport og fritid har i mange år vært en fri vegg for taggerne. Foto: Frikk Hellvik

 

Har flere oppdrag på vent

Nå på vinteren er det et stort problem at det ikke er mulig å fjerne tagging hvis det er for mange minusgrader. Produktene som brukes til å fjerne tagging virker ikke i minusgrader og vann kan trenge inn i fasaden og lage skader. Nå er det 15 taggeoppdrag som ligger på vent hos Ren Service AS. De sier at tagging som skal fjernes på en vegg som er to ganger to meter koste kr 2 990, men her er det flere faktorer som spiller inn. Ren Service AS har oppimot hundre tagge-relaterte oppdrag i året.