Hjelp fremfor straff til rusavhengige

Nå vil flertallet på Stortinget ha en endring i norsk ruspolitikk. Nicholas Wilkinson (SV) varsler en ny rusreform.
Torsdag, 22 februar, 2018 - 13:04


VIL AVKRIMINALISERE: Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson vil omstille systemet fra straff til hjelp. Foto: Thea Bjørseth Langkaas

Flertallet på Stortinget vil avkriminalisere bruk og besittelse av narkotiske stoffer.

– Ingenting er klart enda, men intensjonen for en ny rusreform er blitt vedtatt, sier SVs helsepolitiske talsmann på Stortinget, Nicholas Wilkinson.

Wilkinson forteller at stortingsflertallet vil slutte å straffe folk som sliter, men i stedet gi dem hjelp og behandling

– Vi må slutte å tro at vi kan straffe folk ut av problemene sine, sier Wilkinson. 

Inspirert utenfra

Politikerne på Stortinget har latt seg inspirere av Portugal som har gjennomført en tilsvarende reform med avkriminalisering, med gunstig effekt. Helsekomiteen på Stortinget har denne uken besøkt Portugal for å lære av dem.

– Vi skal ta med oss det vi har lært fra Portugal, og se om vi har et klarere forslag å legge fram, forteller Wilkinson.

I 2016 skrev forskning.no en større reportasje om resultatene i Portugal.  

Mener hjelp er bedre

Violet har vært rusavhegig i fjorten år, og kjenner rusmiljøet i Oslo. Hun mener hjelp og behandling er bedre enn straff.

– Hvis du blir tatt av politiet mener jeg det er bedre at de tilbyr behandling, fordi rusavhengighet er en sykdom, sier hun.


TROR PÅ BEHANDLING: Violet vil bli rusfri. Foto: Maria Lund Saga

Betyr ikke legalisering

Avkriminalisering er ikke det samme som legalisering. Med andre ord betyr det at de som har et rusproblem skal behandles som syke, og ikke som kriminelle. Salg av narkotiske stoffer vil fremdeles være ulovlig.