Skal vekke Storgata til live igjen

Færre etablerer seg i serveringsbransjen i Oslo. Men noen gründere satser. Jan Thomas Nybak på Brygg Oslo er en av dem.
Tirsdag, 20 februar, 2018 - 13:17

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det har blitt mer utfordrende å drive serveringsvirksomhet i Oslo. Siden 2013 har det blitt stadig færre nyoppstartede foretak innenfor bransjen, og antallet nedleggelser og foretak som opphører øker for hvert år.

– Make Storgata great again 

Til tross for utviklingen finnes det fortsatt ildsjeler som tør å satse stort. Jan Thomas Nybak, har jobbet med øl siden 2010, og står blant annet bak puben BD57 på Grünerløkka. Sammen med sine samarbeidspartnere har han ønsket å sparke liv i Storgata.

– Storgata har jo ikke vært den koseligste gaten i Oslo de siste årene. Mottoet på kontoret har vært “make Storgata great again”, sier Nybak.

Kjempestort lokale

I august gjorde de handling ut av mottoet og åpnet Brygg Oslo, en 1400m2 stor kombinert pub og kafé med plass til over 600 gjester, fordelt over to etasjer. Her håper de at de har lagt første stein for at Storgata skal leve opp til navnet igjen.

– Vi har troen på Storgata, sier han.

Viktig å lytte til erfarne gründere

Nybak sier han tror det holder for nyetableringer for hans del nå, men for folk som ønsker å prøve seg har han gode råd.

– Snakk med folk som har gjort det før, de kan fortelle hva du ikke bør gjøre, sier han.

Hos Næringsetaten i Oslo er statistikken relativt lik SSBs.

– Etter lang tids økning, ser vi de siste par årene en nedgang i totalt antall serveringsbevillinger, men på samme tid ser vi en økning i antall skjenkebevillinger, sier Siv Loraine Seljevold, kommunikasjonsrådgiver hos Næringsetaten.

Kjell Gunnar Salvenes, professor ved NHH, sier at det er positivt at det etableres ganske mange nye bedrifter hvert år, og at det samtidig legges ned omtrent like mange. Han ser ingen dramatikk i utviklingen.