Disse avisene leser politikerne

Her er en oversikt over hvor ofte norske medier nevnes fra talerstolen på Stortinget.
Tirsdag, 20 mars, 2018 - 15:46

Aviser og mediehus blir hyppig nevnt i Stortingssalen. Over 2500 ganger har avisene bidratt til å sette politisk agenda på Stortinget de siste fire årene - og dette er bare inkludert de trettifem største mediene. 

Tabellen under viser antallet referanser fordelt etter partier. Aftenposten er den soleklare favoritten til Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Senterpartiet derimot, foretrekker NRK. 

Alle tall er hentet fra Sagt i Salen, som er et digitalt verktøy levert av Holder de ord. 

Mest lest, men ikke oftest nevnt

I tabellen under ser man antall avisreferanser i forhold til lesertall. Lesertallene er i hovedsak en sammenslåing av avisenes opplag, samt lesertall på nett og mobil, hentet fra Kantar TNS. Avisreferansene er hentet fra Stortingsperioden 2013 og fram til i dag, mens antall lesere er beregnet på et gjennomsnitt per dag. 

Her ser man for eksempel at VG er den avisen som har aller høyest lesertall blant norske medier, men det betyr ikke at den blir mest nevnt fra talerstolen. Aftenposten er den avisen som det blir referert hyppigst til.

Det er også flere som refererer til NRK enn VG. NRK-referansene gjelder kun når det henvendes til en aktuell sak omtalt i NRK, ikke når det er snakk om NRKs rolle som allmennkringkaster eller lignende. 

Kjersti Toppe (Sp) er mest ivrig 


Kjersti Toppe FOTO: ©Stortingsarkivet

Den ivrigste avisreferenten på Stortinget er Kjertsi Toppe fra Senterpartiet (Sp). Siden Sp havnet i opposisjon i 2013, har Toppe kommet med hele 94 avisreferanser.

– Det handler kanskje om at jeg er veldig aktiv på talerstolen, påpeker Toppe.

Det har hun rett i: I følge Dagbladet var Toppe den tredje mest aktive på Stortinget i juni i fjor. Da hadde hun vært på talerstolen 821 ganger, i løpet av fire år. 

Topp 20 avisrefererende Stortingsrepresentanter