TANNLEGEUTDANNINGA: Flere kvinner går inn i den tidligere mannsdominerte utdanninga. Foto: Pixabay
Utdanning

Den mest kjønnsbalanserte utdanninga

Kvinner dominerer i de fleste utdanningsgrupper i helsesektoren, men tannlegestudiet var den mest kjønnsbalanserte utdanninga i 2017.
Onsdag, 14 mars, 2018 - 14:48

Tirsdag kom SSB ut med en oversikt over hvor mange mennesker som har utdanning i helse- og sosialtjenesten.

Tallene viser at det er flere kvinner som sitter med tannlegeutdanning enn menn. Kvinnene utgjør nå 50,6 prosent av personene med tannlegeutdanning, mens menn utgjør 49,4 prosent. Dette er for øvrig snakk om personer med denne utdanninga, ikke de som er sysselsatte. 

For kvinner er det hele ti utdanningsgrupper der de står for mer enn 9 av 10 av de utdannede i den sosiale- og helsefagelig sektoren.


LITEN FORSKJELL: SSB sine tall viser til at tannlegeutdanninga er den mest kjønnsnøytrale utdanninga i 2017. Foto: Skjermdump/kilde SSB

En generell tendens


DEKAN: Amer Sehic. Foto: OD,UiO/Per Gran

Amer Sehic, studiedekan på det odontologiske fakultet ved UiO, mener dette handler mer om nye tendenser som har oppstått i samfunnet, og ikke selve utdanniga. 

– Vi tenker at denne dreiningen mot en overvekt av kvinner, ikke handler om selve utdanninga, da dette er et studium som både kvinner og menn trives med, men at skiftet føyer seg inn i en generell tendens i samfunnet, sier Sehic.

Tallene fra artikkelen kommer fra 4. kvartal 2017 og viser at 513 000 personer i alderen 15–74 år har en helse- og sosialfaglig utdanning. SSB skriver at dette er en økning på 2,9 prosent fra samme periode året før.