Her står Trøen som første gang på Stortingets talerstol. Foto: Nathalie Nordheggen

Blir Norges andre kvinnelige stortingspresident

Den nye stortingspresidenten er Høyres Tone Wilhelmsen Trøen (52).
Torsdag, 15 mars, 2018 - 15:30


Olemic Thommessen overrekker klubben til den nye stortingspresidenten. Foto: Nathalie Nordheggen

Etter å ha mottatt mye kritikk for byggeskandalen valgte Olemic Thommessen å gå av som stortingspresident forrige torsdag. I dag ble det kjent at den nye stortingspresidenten blir Tone Wilhelmsen Trøen (H). Valget var ikke enstemmig. 152 stemte for og to stemmer var blanke.

– Jeg vil ønske deg lykke til med et viktig og på mange måter krevende verv, sa den nå avgåtte stortingspresidenten før salen applauderte. 

Thommessen blir nå fraksjonsleder for Høyre i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Høyest rangert etter kongen

– Det er ingen tvil om at jeg har tenkt nøye gjennom dette, for det er en stor og viktig jobb. På kort sikt blir det viktigste å gjennomføre byggeprosjektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget, sa Trøen etter at hun onsdag ble innstilt til vervet av Høyres stortingsgruppe.

Trøen blir den andre kvinnen i historien til å inneha vervet som er det høyeste rangerte etter kongen. Siden 2013 har Trøen representert Akershus på Stortinget. I forrige Stortingsperiode var hun Høyres talsperson i helse- og omsorgskomiteen. Hennes siste verv var parlamentarisk nestleder i Høyre og leder av familie- og kulturkomiteen.


Stortingssalen venter på resultatet av avstemningen. Foto: Nathalie Nordheggen

Enorme kostnadsoverskridelser

For tre år siden ble det anslått at oppussingen av Prinsens gate 26 ville koste 1,1 milliarder kroner. Thommessen redegjorde for byggesprekken på Stortingets talestol i desember og forsikret Stortinget om at byggeprosjektet kunne fortsette med en kostnadsramme på 1,8 milliarder.

I februar kom sjokkbeskjeden om overskridelser på nesten 500 millioner kroner. Byggeprosjektet som egentlig skulle koste 1,1 milliarder kroner, endte med en regning på 2,3 milliarder kroner - en sprekk på 1,2 milliarder kroner.

 


Olemic Thommessen etter å ha gått av som stortingspresident. Foto: Nathalie Nordheggen