Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg tror både Frp, Høyre og Venstre har flyttet sine miljøvernssynspunkt. Foto: Anders Stensås
Miljøvern:

Frp og Venstre stemmer nærmest identisk i saker om miljøvern

Fremskrittspartiet (Frp) og Venstre (V) har stemt likt i 98 prosent av alle saker om miljøvern så langt i denne stortingsperioden. Naturvernforbundet mener at begge partiene har flyttet på seg.
Torsdag, 15 mars, 2018 - 09:41

Før Erna Solbergs første regjering, stemte Venstre likt med Frp i kun 37 prosent av sakene om miljøvern. Året etter var enigheten oppe i hele 87 prosent. Da fikk Venstre utsatt konsekvensutredelsen av Lofoten og Vesterålen. I 2017 og 2018 har partiene stemt likt i 259 av 264 saker om miljøvern, viser tall fra holderdeord.no.

– Begge har flyttet miljøvernssynspunkt

Leder i naturvernforbundet Silje Ask Lundberg tror både Frp, Høyre og Venstre har flyttet sine miljøvernssynspunkt. Før valget i 2017 ble det trillet terning på partiledernes svar på spørsmål om dere miljøpolitikk. Der fikk Trine Skei Grande en femmer, mens Siv Jensen fikk terningkast en. Likevel stemmer partiene oppsiktsvekkende likt på stortinget.

– Det er ikke noe tvil om at det var en del gode formuleringer i Jeløy-erklæringa som Venstre har fått gjennomslag for. Den har ført til at de har klart å flytte regjeringen i flere saker som omhandler naturvern. Det som er den store elefanten i rommet, og som trolig vil være det i flere år fremover, er fortsatt oljepolitikken, sier Lundberg.

Gjenstår mye med oljepolitikken

For selv om Venstre stoppet konsekvensutredningen av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i 2017, mener Lundberg at Høyre og FrP er vanskeligere å flytte på når det kommer til oljepolitikken. 

– Der gjenstår det fortsatt veldig mye. Det har vært en utfordring med de tidligere regjeringen og det tror jeg nok at den nye regjeringen fortsatt vil føre en oljepolitikk som ikke er i tråd med verken miljø eller klimamål, sier Lundberg.

– Venstre kan fortsatt være et godt valg

Lundberg er bekymret for at Venstre ikke vil få gjennomslag for de store endringene i oljepolitikken. Likevel mener hun at en stemme på Venstre fortsatt er et godt miljøalternativ. 

– Er man opptatt av miljøet er det flere gode alternativer og Venstre er et av dem. Likevel trenger alle partiene som er opptatt av miljø flere stemmer dersom de skal skape en stor nok endring i maktforholdet, sier Lundberg.