Krig om nytt kommunevåpen

I 2020 blir Sørum, Fet og Skedsmo slått sammen til Lillestrøm kommune. Nå er storkommunen på jakt etter nytt kommunevåpen.
Torsdag, 15 mars, 2018 - 14:18

Lillestrøm kommune

 • Sammenslåing av kommunene Fet, Sørum og Skedsmo
 • 87 500 innbyggere
 • Klar 1. januar 2020

Kilde: Lillestrøm kommune

17. juni 2017 vedtok Stortinget at kommunene Fet, Sørum og Skedsmo skulle slå seg sammen. Nå er arbeidet med nytt kommunevåpen i gang, og meningene er delte. 

Journalen har vært i kontakt med flere som mener det er viktig at det nye kommunevåpenet har elementer som representerer alle kommunene.

Presseansvarlig i Skedsmo kommune, Stig Ervland mener det er viktig å finne noe som alle kommunene kan si seg fornøyd med. 

– Det vi ser flere uttaler seg om er at det bør være noe som har med historien å gjøre, og noe som kommunene har til felles. Skal man lage en ny kommune og skape en felles identitet, må det være noe vi alle kan kjenne oss igjen i, sier Stig Ervland før han legger til:

– Det handler om å finne de felles aspektene og bygge videre på dem. 

Skal plukke ut seks til ti forslag

Rådmann i Fet kommune, Andreas Ugland forteller at det er nedsatt en politisk arbeidsgruppe som skal jobbe med saken. Denne arbeidsgruppen har representanter fra både Sørum, Fet og Skedsmo. Sammen skal de passe på at hver av kommunene kan føle seg representert.

25. februar stengte muligheten for å sende inn nye forslag til kommunevåpenet for Lillestrøm kommune. Nå skal den politiske arbeidsgruppen velge ut seks til ti forslag som det skal jobbes videre med. Forslagene skal da stemmes over, og når man til slutt sitter igjen med tre kandidater, sendes disse over til fellesnemnda. Foreløpig dato for avgjørelsen er 6. juni.

Det politiske utvalget har lagt frem en rekke prinsipper som skal ligge til grunn for hvordan våpenet skal se ut. Av disse kommer det blant annet frem at logoen kun skal inneholde to farger og at den skal være lett gjenkjennelig i fart, på avstand og i et lite format. 

Foreslår LSK-spiller som nytt kommunevåpen

Glenn Due-Sørensen sitter i kommunestyret i Skedsmo og er enig med Ervland, men kommer med et forslag som trolig ville ført til debatt i nye Lillestrøm kommune.


Glenn Due-Sørensen foreslår Tom Lund i det nye kommunevåpenet. Foto: skjermdump fra videoen øverst. 

– Jeg så det var noen strømlinger som mente at hvis det kom en figur med gul og svart shorts i kommunevåpenet, så skulle det bli bråk. Som lillestrømling kan jeg kanskje foreslå en LSK-spiller i kommunevåpenet. Det skal jo hete Lillestrøm kommune og da passer det jo bra med en Lillestrøm-spiller. Tom Lund for eksempel, det vil selv strømlingene synes er ålreit, sier Due Sørensen.

Følgende prinsipper legges til grunn for utvelgelse:

 1. Våpenet skal være lett gjenkjennelig i fart, på avstand og i lite format.
 2. Våpenet skal ha to farger: sølv (hvit) eller gull (gul) + rødt, blått, grønt eller svart.
 3. Fargene skal være rene og klare, uten nyanser og sjatteringer.
 4. Våpenet skal inneholde bare ett motiv, men samme motiv kan gjentas flere ganger.
 5. Motivet skal fremstilles i ren flatetegning, uten bruk av perspektiv og skyggelegging.
 6. Motivet skal fylle skjoldflaten godt, være forenklet og uten unødvendige detaljer.
 7. Motivet skal være politisk og sosialt nøytralt og heller ikke være tidsbundet eller motebetont.
 8. Kommunevåpenet bør ikke være lett å forveksle med allerede eksisterende våpen eller andre tilsvarende kjennetegn.

´