"NORSKE GRØNNSAKER": Arild Ørnholt og Marius Stene mener satire kan bidra til å spre et budskap, men først og fremt vil de bare få folk til å le. Foto: Maria Lund Saga

Lagde satire om Listhaug-bråket

Gutta bak satire-serien "Norske grønnsaker" mener satire kan bli brukt til å forklare en nyhet på en humoristisk måte.
Tirsdag, 20 mars, 2018 - 13:42

Satire

  • Satire er vittig spott, det vil si at en forteller, kritiserer eller kommenterer mennesker, samfunn og politikk på en humoristisk og poengtert måte. Satire kan bli brukt som ren underholdnnig, eller det kan brukes som et politisk kampmiddel. Kilde: Wikipedia

Forrige uke kom den korte animasjonsfilmen “Erna tar en alvorsprat med Sylvi” på NRK Satiriks. Da videoen ble lagt ut på NRK Satiriks’ facebook-side, strømmet det inn forskjellige meninger i kommentarfeltet. 

– En kan selvfølgelig lage satire som en tydelig kritikk,  sier Arild Ørnholt, en av de tre “grønnsakene” bak serien. 

– Hvis politikere har sagt noe dumt eller gjort noe dumt, da er det hundre prosent prosent på sin plass å være kritisk til det og legge til rette for at folk skal kunne le av det, fortsetter han.

Sammen med Marius Stene og Jan Petter Aarskog har de lagd serien “Norske grønnsaker”.De møttes på animasjonslinja på Høgskulen i Volda, og serien er egentlig guttenes bacheloroppgave.


ANIMASJONSTEGNERE: Marius Stene er gulroten i redaksjonen og Arild Ørnholt er poteten. Jan Petter Aarskog er brokkolien, men hadde ikke mulighet til å stille til intervju. Foto: Maria Lund Saga

– Det er kanskje verdt å nevne at de sketsjene vi lagde i Volda, ikke var satire. Vi var i så fall ikke helt klar over at det var satire, ler Stene.

Få folk til å tenke

Ken Andre Ottesen er humorist og vaktsjef i VG. Han har det redaksjonelle ansvaret for “Vredens Gnag”, VGs satiriske lillebror.

– Målet med satire vil alltid være å få folk til å tenke, fortalte Ottesen til Medier 24, i forbindelse med lanseringen av Vredens Gnag.

Vredens gnag er VGs nye humorsatsning etter at humorspalten “Helt normal” ble lagt ned. Ottesen forteller videre til Medier 24 at satirikere ofte blir beskyldt for å sitte til venstre og spytte til høyre.

– Å gjøre narr av noe en Frp-politiker har sagt er verdens enkleste satire, men det kan kanskje bli litt kjedelig i lengden, sier Ottesen.

Å lage noe aktuelt og engasjere

På “Norske grønnsaker”-kontoret forteller gutta hvordan de jobber med sketsjene sine. Fra starten av uka har de tre dager på seg til å lage en aktuell sketsj, så det betyr at onsdag skal de være ferdig med en animert sketsj som kan publiseres torsdagen.

Hvor får dere ideene deres fra?


KREATIV: Ørnholt viser hvordan de lager animasjonsfigurene sine. På bildet ser vi Erna Solberg som en animasjonskarakter. Foto: Maria Lund Saga

– Det handler om å finne ut hva som er aktuelt nå, og hva er det folk engasjerer seg i. Og ikke minst må det være noe vi engasjerer oss i selv, forteller Ørnholt

– Vi tar oss ofte selv i å snakke om hva vi har lyst til å se og hva som hadde vært gøy, men vi er nødt til å ha et budskap før vi begynner å tulle, legger Stene til.

Mener politikere har vært kjedelige

Animatørene forteller at de vanligvis har tatt for seg generell satire i samfunnet, og de understreker at de ikke kommer med noe fasit gjennom satiren de lager, men at den heller er ment som en av mange synsvinkler på saken. 

Det å lage satire på politikernes bekostning er fortsatt ganske nytt for gutta.

– Norske politikere har jo tradisjonelt sett vært veldig kjedelige, så det er noe vi har unngått å lage satire om, sier Ørnholt og Stene.

De forteller at før de begynte på denne sesongen, hadde de lyst til å bli flinkere til å angripe politikere, ettersom det er en form for satire de fikk andre reaksjoner på.

Allerede i år har de laget fem videoer på politikernes bekostning. Sylvi Listhaug er med i to av disse, og totalt har de laget tre satire-videoer av Listhaug.

– Selvfølgelig blir Listhaug i fokus fordi hun er den som roper høyest, tar i bruk seg selv, bruker veldig harde virkemidler for å bli hørt, kanskje hardere virkemidler enn veldig mange andre norske politikere. Da blir det også lettere for oss å ta tak i sakene. Hun legger veldig til rette for å bli tullet med eller snakket om, forteller Ørnholt.


REBELL-SYLVI: I den nyeste videoen gutta har laget, er Sylvi Listhaug en rebelsk tenåring som ikke hører på Erna Solberg, som er den overbeskyttende mammaen. Foto: Maria Lund Saga

 

Emneord: