Utfordrer de etablerte mediene

Alternative medier har fått økt popularitet den siste tiden. Nå settes det spørsmålstegn ved om mediene er politiske organisasjoner eller redaksjonelle medier.
Onsdag, 14 mars, 2018 - 12:14

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er etablert, fordi vi mener at de andre alternative mediene vinkler det på en ideologisk måte, sa Resett-redaktør Helge Lurås under mandagens debatt om alternative medier. 

Kulturhuset var fylt til randen av journalister og medieinteresserte, da Oslo Journalistlag inviterte til debatt. Oppmerkosmheten har særlig blitt rettet mot alternative medier den siste tiden, etter at Resett ble felt for brudd på Vær Varsom-plakaten i Pressen Faglige Utvalg. Dette har ført til diskusjonen om disse mediene i det hele tatt kan kalle seg medier, eller om de heller mot et mer politisk ideologisk prosjekt. 

Surfer på troverdigheten

Rita Karlsen fra Human Right Service er tydelig på at HRS jobber politisk, og kaller sin redaksjon en tenketank. Hun stiller seg kritisk til mediedekningen av innvandring, og påpeker at de har spesialisert seg på temaet. 

– Hvorfor utnytter og benytter ikke de etablerte mediene det mangfoldet som vokser frem, i stedet for det som hele tiden skjer. Man feier de alternative mediene ut av banen. Bort med det! sier en engasjert Karlsen og retter seg mot sin motpart, VG-kommentator Frithjof Jacobsen. 

Jacobsen påpeker at han mener det blir feil av de alternative mediene å surfe på troverdigheten som de etablerte mediene allerede har bygd opp. Han anklager de alternative mediene for å utgi seg for å være redaksjonelle produkter, uten å forholde seg til reglement som Vær Varsom-plakaten eller Redaktør-plakaten

Åpenbar mistillit

Seniorforsker i SINTEF Petter Bae Brandtzæg har forsket lenge på fenomenet “alternativ medier”, og tror at vi vil se mer fra dem i fremtiden. 

– Det er jo en åpenbar mistillit, sier Brandtzæg. 

En forskning fra Medietilsynets Falske Nyhetsstudier viser at 21% av Norges befolkning mener de etablerte mediene presenterer usannheter. Dette kan komme av at det har kommet flere alternative medier den siste tiden, som presenterer et annet syn på virkeligheten. Brandtzæg påpeker også at de etablerte mediene har opparbeidet seg en sterk posisjon og økonomien er på vei opp. I dag er folk på utkikk etter flere kilder, noe som gjør markedet større og at mangfoldet øker. Brandtzæg mener derfor at det er rom for alle. 

De som deltok i debatten var ansvarlig redaktør i HRS, Rita Karlsen, redaktør i Resett, Helge Lurås, seniorforsker Petter Bae Brandtzæg, redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit, VG-kommentator Frithjof Jacobsen og generaltsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.