Forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Magne Gundersen forstår at foresatte støtter studenter med penger. Foto: Sparebank1

Foreldre betaler for studenters mobilbruk

Ungdom flytter hjemmefra for å starte voksenlivet, men likevel er det mange som fortsatt får støtte fra mor og far.
Onsdag, 18 april, 2018 - 09:50

Undersøkelsen; Foreldre som betaler

– 92 personer deltok i undersøkelsen

– 73 var jenter

– 65,2% svarer at de får støtte hjemmefra

– 31 personer svarte at de ikke får noen midler fra foreldre

Ved fylte 18 år tar en et stort steg inn i voksenverdenen. Likevel er det ikke alle som klarer å løsrive seg helt fra familien.

I en undersøkelse gjort av Journalen svarte 92 personer på hvorvidt de har fått støtte av forelderene sine etter at de flyttet hjemmefra. I undersøkelsen kom det frem at over 65 prosent av deltagerne fikk ulike typer utgifter dekket av foreldrene eller foresatte. 

Foresatte dekker mobilregningen 

Det ble spurt om hvilke typer utgifter som unge voksne i alderen 18 til 30 år får betalt. Over 50 prosent fikk mobilregningen dekket. Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og Luksusfellen-programleder, mener forklaringen er enkel. 

– Foreldrene har betalt mobilregningen til barna i alle år, så det er allerede innarbeidet. I tillegg er det snakk om små summer så det betyr lite i den store sammenhengen, sier han. 

Gundersen tror foreldre støtter barna sine fordi de har råd til det, og gjerne vil bidra.

– De fleste i denne undersøkelsen bor i Oslo, en by det er dyrt å bo i. Det har en sammenheng. Unge har dermed behov for støtte fra foreldrene.


Dette er flere av de ulike utgiftene som de unge voksne i undersøkelsen får støtte til. Foto: Skjermdump

Får månedlige beløp

Undersøkelsen viste også at 13 av 92 personer får uke- eller månedslønn. Det er langt flere som får månedlige beløp enn hjelp med lån, husleie eller strømregningen. 

– Til tider savner jeg synet på at unge voksne skal klare seg selv. Flere studenter burde tenke at de har lyst til å stå på egne ben, og jeg skulle ønske flere studenter tenkte sånn, forteller Gundersen. 

Gundersen peker på at noen foreldere er for snille og dekker regningene litt for lett. 

– Personlig tror jeg de unge har godt av å kjenne på at de skal klare seg selv. Om det blir for mange tusenlapper i måneden så gir en ikke barna mulighet til å klare seg på egen hånd.

Han forteller at det likevel er forståelig at mange unge voksne er studenter, og må klare seg på lite penger.

– Da er det forståelig at en hjelper til noe. Så lenge det ikke blir en selvfølge. 

Undersøkelsen visste også at over 30 prosent ikke får noe dekket av forelderene sine.