Illustrasjonsfoto: Eier av Elvebakken barnehage mener hun ikke har råd til å videreføre tariffavtalen til de ansatte. FOTO: Harald Groven/Flickr

Mener tariffavtale er for dyrt

Tre ansatte i Elvebakken barnehage er tatt ut i streik fordi eieren av barnehagen ikke ønsker å videreføre tariffavtalen deres.
Tirsdag, 17 april, 2018 - 13:22

Elvebakken barnehage er en privateid barnehage som ligger i Inderøy kommune i Trøndelag. Tariffavtalen det er snakk om ble underskrevet i 2015, og har vært gjeldende frem til nå. Selv påstår eier at hun ikke har råd til å videreføre avtalen. Mandag 16. april ble tre av de ansatte tatt ut i streik. 

Går i overskudd

Trond Finstad er medlem av ledelsen i Fagforbundet. 

– Barnehagen får den samme støtten som andre barnehager, som ikke har noen problemer å drive med en tariffavtale, uttaler Finstad til Fagbladet

Han påpeker også at barnehagen har gått i overskudd de årene avtalen har vært gjeldende. 

Tall fra proff.no viser at barnehagen gikk med 700 000 kroner i overskudd i 2015, og 619 000 kroner i overskudd i 2016. I 2016 ble det også tatt ut 200 000 kroner i utbytte. 

Trond Finstad sier til Adresseavisen at de lenge har prøvd å reforhandle tariffavtalen, men at barnehageeieren har nektet. 

Stein Bjørnar Dahl er eierens advokat. Han uttaler til Fagbladet at eier ikke forsto hva avtalen innebar i 2015, og at hun ikke ble tilstrekkelig informert om kostnadene. 

Streikeviljen er god

Ingrid Haugmark er tillitsvalgt i barnehagen, og er en av de som har blitt tatt ut i streik. Hun uttaler til Trønder-Avisa at streikeviljen er god, og at hun frykter streiken kan bli langvarig. 

– Vi kan ikke akseptere at eieren tar ut aksjeutbytte når bedriften ikke har råd til å la de fagorganiserte få inngå en tariffavtale, sier Haugmark.