Så mye penger bruker russen i år

Russetiden kan fort bli en dyr affære. Årets russ er likevel enige om at det finnes grenser for hvor mye penger det er verdt å bruke på feiringen.
Tirsdag, 24 april, 2018 - 12:44

Russefeiringen 2018 er i gang for fullt, og den store festen kan bli dyr for mange. Derfor kan det være lurt å starte sparingen i god tid før russetiden starter, og planlegge hvordan du skal skaffe tilstrekkelig med penger. Journalen har snakket med årets russ om hvor mye penger de tror de kommer til å bruke på feiringen.

– Vi har regnet ut hva vi har brukt hittil, og det blir jo fort over 20 000 kroner, sier Aurora Hopen. 

Noen er også i tvil om hvor mye penger de vil bruke, men er klar over at det koster å være russ. 

– Jeg har prøvd å lage et slags budsjett, og jeg vil ikke overskride den grensen, sier Lina Flo Hauge. 

Bruker mer penger enn nødvendig 


Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler å sette opp et budsjett for russefeiringen. Foto: Mellingsater/Larsen

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB og økonomisk rådgiver i TV-programmet Luksusfellen. Hun er enig med russen om at russetiden er en minnerik opplevelse som de fleste ikke vil vært foruten, men mener likevel at de bruker langt mer penger enn nødvendig på moroa.

–  Russetiden er full av fristelser, og potensialet for sløsing så stort. Kanskje kjøper man en russebuss eller bil som viser seg å være et tapsprosjekt, eller bruker unødvendig mye penger på russekort og utstyr som bare blir liggende i skapet, sier Sandmæl.

–  Sjeldent ser vi unge så motivert til sparing som de er til russetiden, fortsetter hun.

Sandmæl forteller at det kan være en god løsning å sette opp et russe-budsjett, og finne ut av hvor mye man er nødt til å spare opp for å nå målet sitt.

–  Mange er flinke til å jobbe ved siden av skolen og sparer store summer til russetiden. Det gir nok en ekstra motivasjon som man kanskje ellers ikke ville hatt. Å sette seg klare mål og gjøre nødvendige tiltak for å nå disse er god læring, sier hun.

Økonomitips til russen:

• Ta med matpakke.
• Pant tomflasker.
• Ha oversikt over hvor mye penger du skal bruke og hold deg til det.
• Er du på buss eller bil: lag en felles russekonto hvor dere sparer sammen gjennom videregående.
• Skriv kontrakt med både bussjåfør og medlemmene på bussen.
• Ikke ta opp lån for å være russ.
• Kjøp buss/bil som er lett å selge i etterkant.
• Arranger loppemarked og dugnad for å samle inn penger.
• Bytt ut buss med kollektivtransport.
• Ta ut kontanter før hvert arrangement, så får du oversikt over hvor mye du kan bruke. 
• Velg ut noen arrangementer du synes er viktigst, og delta helhjertet på disse i stedet for halvhjertet på alle.

Kilde: Silje Sandmæl/DnB

Stort pengeforbruk hos tidligere russ

I 2016 planla russen å bruke 19 725 kroner hver i snitt på feiringen, viste en undersøkelse gjennomført av DnB. Pengebruken varierer i stor grad mellom de forskjellige fylkene. I Oslo og Akershus skulle russen bruke i overkant av 27 000 kroner hver i snitt.

Til tross for store pengesummer var det under to av ti som har satt opp budsjett for russefeiringen. Like få oppgir at de har satt opp budsjett for russebuss eller russebil.

Selv om de fleste sparer selv til egen russetid fikk 14 prosent av russen i 2016 påspandert hele feiringen av foreldrene. Videre var det 2 prosent som sier at de lånte penger av mor og far.

En god læringsprosess

Sandmæl mener også at russetiden er en gyllen mulighet for foreldre til å snakke med ungdommen om økonomisk fornuft. Ved å vise hvor stor summen blir når man legger sammen alt de planlegger å bruke penger på, kan det hende at de velger å kutte ut den ekstra genseren eller bytter ut dyr hurtigmat med egen matpakke.

–  Dette er på mange måter en god læringsprosess for de unge som står på terskelen til voksenlivet, sier Sandmæl.

Sandmæl har et klart budskap til ungdommen og de som er kommende russ:

–  Husk at det kommer en tid etter russefeiringen der det også kommer til å være ting du ikke vil gå glipp av. Svir du av alle pengene dine på å være russ må du gjerne sette andre ting på vent, som å ta et friår, dra på utveksling eller annet du drømmer om.