Dør sirkuset ut?

– Kampen om publikums tid er for stor, sier sirkusdirektør Are Arnardo. Ronja Gudjord måtte legge ned sitt sirkus, og mener sirkusnæringa må fornye seg om den skal overleve.
Tirsdag, 24 april, 2018 - 13:14

Nå eksisterer bare to av Norges opprinnelig fire tradisjonelle sirkus, Sirkus Arnardo og Sirkus Agora. Are Arnardo er tredje generasjons sirkusdirektør, og har drevet Cirkus Arnardo med overskudd de siste åra. 

– Men det svinger veldig. Den største konkurrenten vår er sosiale medier, og da mener jeg at vi konkurrerer om tida til publikum. Vi trenger omtrent to timer av dem i en ellers hektisk hverdag, sier han. 

LES OGSÅ: Lovendring kan redde dyreliv

Vi treffer Arnardo før deres første forestilling på en grusplass i Moss. Det enorme sirkusteltet blir ikke engang halvfullt. “Verdens sterkeste mann”, en klovn, hunder og ponnier er blant det som står på programmet for forestillingen. I løpet av sesongen skal de ha 180 forestillinger. 

– Det er litt som russisk rulett fra år til år - og fra sted til sted. Noen plasser kommer det masse folk, andre steder kommer ingen, sier Arnardo. I 2015 hadde sirkuset nesten 40 prosent høyere inntekt enn i 2014, som var det første året sirkuset ikke hadde med seg noen elefant. Arnardo tror ikke det har noen sammenheng, sjøl om dyrevernere har kjempa lenge for å få eksotiske dyr ut fra sirkuset. 

– Vi hadde heller ikke med oss elefant i 2016, men det var et dårlig år igjen, sier han. 

Fra og med i fjor trådde nye forskrifter fra Mattilsynet i kraft; de gjør det praktisk umulig å få godkjent søknaden om å få ha med seg elefant i sirkuset. 

Hør hele sirkusreportasjen oppe i høyre hjørne. 


Hoppende huskyer og morsomme Samojed-hunder er blant innslaga i årets Cirkus Arnardo-forestilling. Synne Eggum Myrvang

Måtte legge ned sirkuset

Ronja Gudjord måtte på sin side legge ned sitt sirkus, Sirkus Zorba, i 2016. Da hadde hun og ektemannen forsøkt å forandre sirkuset, men de gikk likevel med for store økonomiske tap. 

– Vi ville revolusjonere sirkuset, og tok derfor med mer sang, teater og dans, forteller hun. De ønsket å gjøre mer som verdenskjente Cirque Du Soleil fra Canada. I tillegg tok de tydelig avstand fra bruk av eksotiske dyr i sirkuset sitt.

 

Kan næringa reddes?

Sirkusekspert Herman Berthelsen mener Cirque Du Soleil er et prakteksempel på at sirkusnæringa kan reddes, men at man må gi det lenger tid enn det Gujord gjorde. 


Sirkusekspert Herman Berthelsen tror sirkusnæringa dør ut hvis ikke de snart fornyer seg. Synne Eggum Myrvang

– Akrobatikk og den type sirkusaktiviteter er veldig populært blant unge, men de vil ikke drive med det i tradisjonelle sirkus. På den andre sida ønsker ikke tradisjonelle sirkus å fornye seg. Dersom disse to gruppene hadde snakka sammen, tror jeg sirkuset kan reddes. Men nå tyder alt på at det dør ut, sier Berthelsen. 

Han forteller at sirkuset er det samme nå som for tjue år siden. En forestilling vil være så å si identisk - bare med unntak av litt mer lydeffekter.