Malene Juliette Drabløs Myreng er godt over halvveis i jus-studiet på Universitetet i Oslo.Foto: Astrid Pedersen

Interesse viktigere enn lønn for studenter

Årets tall fra Samordna opptak viser at mange av de mest populære studiene, også gir best mulighet for jobb. Men studenter vi har snakket med, var ikke særlig opptatt av dette da de søkte.
Tirsdag, 24 april, 2018 - 13:33

Søkertallene for høyere utdanning ble offentligjort 19. april. Jusstudiet ved Universitet i Oslo er nok en gang det mest populære studiet i Norge. 

Det finnes en rekke oversikter over hvilke jobb- og lønningsmuligheter de ulike studiene gir. Ifølge blant annet Karrierestart og Aftenposten gir jusstudiet gode muligheter for både jobb og høye lønninger. Men for just-studenten Malene Myreng var det interessen for politikk, stat og samfunn som var viktigst da hun skulle velge studie. 

– Jeg tenker på jus som en slags potet-utdannelse, som kan brukes litt til alt. Det er en nyttig utdannelse fordi den åpner veldig mange muligheter, sier Myreng. 

Hun forteller at høye lønninger ikke var avgjørende for studievalget, men at økonomisk sikkerhet likevel er viktig. 

– For meg handlet det om at jeg skal ha en lønn som jeg kan leve av, og at jeg skal kunne forsørge meg selv, sier Myreng. 

Vi har pratet med flere studenter på OsloMet og UiO. Hør hele reportasjen i kolonnen til høyre. 


Gisle Hellsten råder studentene til å ikke tenke på lønn og jobbsikkerhet når de velger studie. Foto: Astrid Pedersen

Jobb og karriere kommer senere

Gisle Hellsten er leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han mener studentene prioriterer interesser og faglig kunnskap, over jobbsikkerhet og høye lønninger. 

– Dette varierer nok en del. Jeg tror du vil se en klar forskjell mellom de som velger profesjonsutdanninger, og andre studeretninger innenfor samfunnsfag og realfag som ikke har en tydelig rettet profesjon, sier Hellsten og legger til: 

– Mitt inntrykk er at de fleste som søker seg til høyere utdanning, gjør det ut fra faglig interesse og fordypning innenfor det. Så kommer dette med jobb og karriere litt senere. 

Ser på behov for kompetanse

På OsloMet - storbyuniversitetet kommer det et nytt studie til høsten, nemlig Migrasjon- og integrasjonsutvikling. Det er flere faktorer som spiller inn når det blir startet opp nye studier, og muligheter for jobb er en av disse. 

Dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap på OsloMet, Ann-Helén Bay, forteller at de ser  på hva samfunnet trenger av kompetanse når de starter opp nye studier.

– Når vi skal lage et nytt studium, tenker vi særlig på hva samfunnet trenger av kompetanse. Og når samfunnet trenger kompetansen, vil jo også studentene som tar studiet får jobb, dersom vi lykkes med studiet, sier Bay.