Logopedistudentene Runa Mykland (f.v) og Stine Helen Bakke er blant flertallet norske studenter som jobber for å klare seg gjennom studietiden. Foto: Petter Udland

Flere må jobbe ved siden av studiene

I dag må flere studenter jobbe for å holde hodet over vann økonomisk. – Søk deltidsstudie om belastningen blir for stor, sier studiedirektør.
Tirsdag, 17 april, 2018 - 15:32

– Før kunne vi kombinere jobb og studier, men nå er det vanskelig.

Stine Helen Bakke (26) og Runa Mykland (28) studerer begge logopedi ved OsloMet. De er blant mange norske studenter som på et tidspunkt i utdanningsløpet jobber ved siden av fullttidsstudie. Begge sier de ikke hadde klart seg økonomisk uten jobb ved siden av studiet.

Studielån ikke nok


Kaja Fiksdal studerer medier og kommunikasjon ved OsloMet.
Foto: Rasmus Strandman

Alle studentene Journalen har snakket med sier de ikke hadde klart seg økonomisk kun ved hjelp av studielån. Kaja Fiksdal (21) studerer medier og kommunikasjon. Hun er ikke i fast jobb, men greier heller ikke utelukkende å leve på støtte fra Lånekassen. 

– Jeg studerer uten fast jobb, men det går fordi jeg har noen oppsparte midler. I tillegg tar jeg noen frilansjobber her og der, sier Fiksdal.

Bør søke deltidsstudie

 Marianne Brattland er studiedirektør på OsloMet. Hun påpeker at det er veldig individuelt hvor mye sidejobbing påvirker studiene.

– Mange studenter har ulike typer deltidsjobber som også er relevant for det de studerer, og kan bidra til økt innsikt. Hvor mye man kan jobbe ved siden av studiet er individuelt, sier hun.

På spørsmål om hvorvidt OsloMet tar hensyn til studentenes jobbhverdag svarer Brattland:

– Går du på et heltidsstudie, er det dimensjonert ut fra en arbeidsbelastning som en full arbeidsuke på 37,5 timer. Dersom man ønsker en mindre belastning bør man søke deltidsstudie.

Antall studenter i jobb øker

Studentundersøkelsen Eurostudent fra 2017 meldte at 70 prosent av studentene i Norge jobber ved siden av studier. Tilsvarende tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2010 viste at 6 av 10 studenter arbeidet ved siden av studiene.

Denne tabellen fra SSB viser hvordan antall studietimer påvirkes av jobb.Trenden er jo flere timer i uken brukt på lønnet arbeid, jo mindre brukt på studier. Inkludert både jobb og studier arbeider heltidsstudenter i Norge rundt 43 timer i uken, i følge SSB. 


Kilde: Statistisk sentralbyrå

Farmasistudentene Karine Bøe (24) og Milda Olsen (24) sier beggge de ikke lar jobb gå utover studier.

– Det handler om prioriteringer. Det å måtte jobbe går heller utover fritid enn utdanning, sier Bøe.