Skaper egen arbeidsplass

Fire elever fra Oslo skal kjempe om å bli landets beste ungdomsbedrift. Entreprenørskapsfaget i skolen gir elevene nyttig erfaring.
Torsdag, 19 april, 2018 - 15:45

Ungt Entreprenørskap

• Organisasjonen arbeider med entreprenørskap i utdanning 

• Om lag 100 ansatte på landsbasis

• Ble stiftet av blant annet Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

• I 2016 gjennomførte over 260 000 elever og studenter i landet elev- og studentaktiviteter

• 11 000 elever i videregående skole drev ungdomsbedrift samme år 

Kilde: Wikipedia og ue.no

26-27 april skal det arrangeres NM for Ungdomsbedrifter på Norges varemesse på Lillestrøm. Vinneren skal representere Norge i EM for ungdomsebedrifter i Beograd i juli 2018. 

I mars vant Kunsten å glede UB prisen for beste ungdomsbedrift i Oslo. Ungdomsbedriften består av fire videregåendeskoleelever fra Kongshavn videregående skole. De designer t-skjorter tegnet av kreftsyke barn hvor halvparten av fortjenesten går til Barnekreftforeningen

Krever mye tid

Midt i tentamensperioden er de hos Ungt Entreprenørskap som hjelper ungdomsbedrifter med i forkant av NM. Ungdomsbedrift er en del av et entreprenørskapsfag i skolen.

– Målet er å opprette, drive og avvikle en bedrift i løpet av et skoleår, forteller inovasjonsentustiast i Ungt Entrepenørskap, Hege Grand Fjellbirkeland. 

Daglig leder i Kunsten å glede, Mathias Norheim sier at de gjerne vil gjøre om bedriften til et AS og jobbe videre etter at prosjektet på skolen er over.

Viktig for fremtiden

Nærlingslivets Hovedorganisasjon (NHO) jobber også tett sammen med UE. Tor Erik Groeng er seniorrådgiver i kompetanse og innovasjon i NHO, og forteller at rundt 40 til 50 prosent av de som studerer til å bli entrepenør i dag har vært i en ungdomsbedrift. 

– Vi ønsker at elevene skal få den erfaringen de trenger slik at de senere kommer i en sånn situasjon, så kan være med å starte eller utvikle bedrifter, sier Groeng. 

Han understreker viktigheten av innovasjon. 

– De har lært mange ting om hvordan de kan tenke utenfor boksen, og på den måten være med på å innovere i bedrifter som fungerer, avslutter seniorrådgiveren.


Onsdag ettermiddag jobbet ungdomsbedriften og Ungt entreprenørskap med å finpusse pitchen som skal fremføres på NM neste helg. Foto: Martine Sørhus