Hjemløse i Venezuela. Foto: Wikimedia Commons

En månedslønn gir mat for kun tre dager

Levevilkårene i Venezuela er sterkt svekket som følge av krisen landet befinner seg i.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 11:29

Opptøyene i Venezuela begynte i 2017, etter at myndighetene forsøkte å flytte makten fra den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen til presidenten, skriver Aftenposten.

Etter en roligere periodene har opptøyene blusset opp igjen, men denne gangen er det den økonomiske krisen og mangelen på grunnleggende varer og sikkerhet som er årsaken.

Mangler vann og elektrisitet

– For eksempel har det kommet krav fra befolkningen om å gjenopprette vanntilførselen. Den har manglet i mange urbane områder, inkludert i hovedstaden Caracas, sier Antulio Rosales, postdoktor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitet i Oslo (UiO) til Journalen.

Elektrisitetsforsyningen er også ustabil, og myndighetene er dermed under et konstant press fra innbyggerne.

– Nasjonen er på et kritisk punkt. Folk flest konsentrerer seg om å komme seg gjennom hver dag som går, mens andre forsøker å finne måter å migrere fra landet på, fortsetter han.

For sultne til å jobbe

En stor del av problemet er at mattilførselen er elendig, noe som har begynt å gå utover produksjonsnivået i landet.

Oljeproduksjonen i landet stuper, og dette er blant annet fordi arbeiderne er for sultne til å arbeide, ifølge en undersøkelse gjort av tre universiteter i Caracas.

Venezuelas økonomi er svært avhengig av landets oljeproduksjon, og at også denne nå svekkes kraftig, bidrar til å gjøre den økonomiske krisen enda verre. I følge e24.no gikk landets valuta ned med 97,5 prosentpoeng i løpet av 2017.

Strøk to nuller fra pengesedlene

Benedicte Bull, professor ved Senter for samfunnsforskning ved UiO, forklarer at hyperinflasjonen landet lider under er roten til mange av problemene. Myndighetene har nylig innført en ny myntenhet, som tar bort to nuller fra pengesedlene. 

Dette skaper igjen demonstrasjoner, fordi folk ikke vet hva de skal gjøre med de gamle oppsparte sedlene sine. Hyperinflasjonen gjør at vanlige lønninger kun strekker til noen få dager med mat, så vanlige folk er avhengig av matdonasjoner for å klare seg.

Bull sier at det er vanskelig å se hvordan Venezuela skal finne en løsning på den økonomiske krisen.