— Det beste er å kunne være anonym

En anonym og mannsdominert internettkultur kan være med på å forklare hvorfor incels har blitt et fenomen.
Fredag, 8 juni, 2018 - 14:36

4chan

 • Lansert i 2003
 • Bilde- og fildelingsnettside
 • Kategorier er organisert i boards
 • Anonymt, og krever ikke innlogging
 • Inspirert av et Japansk nettforum, Futaba Channel
 • Poster slettes permanent etter en viss periode
 • 22 millioner brukere i måneden
 • 730 millioner sidevisninger i måneden

For å få innsikt i incelkulturen, må man prøve å forstå internettkulturen de er en del av. Sfæren de oppholder seg i, har nemlig andre spilleregler enn de livet utenfor internett. På nettet sosialiseres de anonymt på tvers av kontinenter og landegrenser. De deler meninger, bilder og lenker fritt. Her må du heller ikke passe på å oppføre deg i tråd med samfunnets normer, du kan gjemme deg bak en anonymitet. 

- Det beste med 4chan er at man er anonym. På 4chan blir du ikke oppsøkt dersom du sier noe som ikke er i tråd med noe annet du har sagt tidliger, sier Mills Wood. 

Mills Wood er en av de mest profilerte medlemmene av Incels, og har tidligere vært aktiv på andre lignende grupper. I nettmiljøet er han for mange kjent som “Eggman”. 

Flere år før nettavisene åpnet kommentarfeltene sine, og før Facebook og Twitter, kunne man dele bilder og politisk ukorrekte meninger på 4chan og Reddit. For folk som er vant til sosiale medieplattformer som Facebook og Instagram, kan Reddit og 4chan virke uoversiktlig og lite intuitivt.

Mannsdominanse

4chan ble opprettet i 2003, og ble for det meste brukt av folk som var interessert i japansk populærkultur. Designet er enkelt, kategorisert ut i fra tema, og de ulike trådene minner om et kodeskjema i programmering.

70 prosent av brukere på 4chan er unge menn i alderen 18-34. En av de mest populære trådene er /PoI/, forkortelse for politically incorrect - på norsk politisk ukorrekt. I denne tråden bryter de med det de referer til som allmenne oppfatninger og politisk korrekte meninger. Eksempelvis kan de tulle med seriøse temaer som voldekt og rasisme. Videre er også /v/, kort for - video games - på norsk video spill og /a/, kort for Anime and Manga - japanske tegneserier, noen av de mest aktive trådene.


Skjermdump fra 4chan. Her blir skoleskyteren Elliot Rodger hyllet som en helt.

I 2005 lanserte Steve Huffman og Alexis Ohanian Reddit, som også er et delingsnettsted. Her kan man dele bilder, beskjeder og delta i diskusjoner med anonyme brukere. Siden er delt opp i kanaler, og i hver kanal er det tråder du kan være med i. 

Cirka fire prosent av amerikanske internettbrukere er inne på Reddit hver dag. I likhet med 4chan er også 71 prosent av brukerne er menn i alderen 18-29. (Kilde: Pew Research)

Det at de aller fleste av 4chans og Reddits er menn, kan ha en sammenheng med at de første som oppdaget sidene også var opptatt av gaming, og gaming har som kjent vært dominert av menn.

Dette er et vesentlig poeng, fordi det er nettopp anonymiteten som gjør at publisering på 4chan og Reddit innebærer grov vitsing og bildedeling, og politisk ukorrekte teorier.

- Deprimerende

Reddit

 • Lansert i 2005
 • Bilde- og fildelingsnettside
 • Kategorier blir organisert i subredditer
 • Krever innlogging og brukernavn
 • Poster blir ikke slettet, med mindre de bryter med Reddits regelverk
 • Upvote-system på innlegg
 • 234 unike brukere hver måned
 • 8 milliarder sidevisninger i måneden

Kjernen i nettsider som 4chan og Reddit, er å dele noe man selv har oppdaget eller mener. Det handler om å mobilisere likesinnede for å få forståelse, eller provosere fram motreaksjoner.

- Man kunne være utrolig krass og upassende på 4chan, for det var helt anonymt. 4Chan har aldri vært bra, men det har blitt verre, sier Eirik Kjøs Usterud, i internettmiljøet bedre kjent som @BeasiteJoyce på Twitter.

Han er 26 år gammel, og har som mange i sin generasjon tilbragt store deler av livet sitt på internett. Han begynte å bruke 4chan som 16-åring for å diskutere musikk og band han likte. 4Chan var et sted på internett som blir beskrevet av Kjøs Usterud som et svært politisk ukorrekt sted, og som har utviklet seg til å bli på kanten av det som er akseptabelt å mene.

- Før så var det sånn at det som ble skrevet der var vitsing. Jeg sluttet med 4Chan rett før folk begynte å mene det de skrev der. Jeg hang såpass mye på 4chan, at det ble oppriktig deprimerende å lese det som stod der.

- Tror du at det hjelper folk å få ventilert personlig frustrasjonen på Reddit og 4chan?

- Nei, de graver hverandre ned og blusser opp under hatefulle holdninger, sier Usterud.

4chan som politisk plattform

Jimmy Bardal er 28 år gammel, og er daglig innom 4chan for å delta i diskusjoner. Bardal har to ting til felles med Kjøs Usterud; begge oppdaget 4chan i tenårene, og begge spilte World of Warcraft. Men de skiller seg fra hverandre på ett vesentlig område; nemlig politisk tilhørighet. Kjøs Usterud plasserer seg selv på venstresiden i politikken, mens Bardal er på den politiske høyresiden.

- Jeg tror at internett ga mulighet for høyresidens eneste ungdomsopprør.

Han er ivrig deltager i ulike 4chan forum, der han diskuterer politikk.

- På 4chan får jeg nyheter som jeg ikke får i norsk mainstream-media, nyheter som er unyansert.


Braincel-siden på Reddit. Skjermdump.

Bardal er Trump-tilhenger, og var i Las Vegas på valgnatten da Donald Trump ble valgt som president i USA.

- Høyresesiden har aldri hatt steder de kunne samles fysisk, slik som venstresiden. Jeg tror det er grunnen til at høyresiden har vært mer aktiv på internett.


Bildet av frosken Pepe har blitt et viktig symbol for alt-right bevegelsen på internett. Pepe er også symbolet for mange incels.

4chan var opprinnelig et bildedelingsforum for folk med spesielle interesser, som for eksempel gaming.

- 4chan og Reddit er kun samlingssteder. Jeg tror de som ender opp der i utgangspunktet har krass humor, sier Bardal. Slik at det ikke går an å komme inn fra venstresiden og trolle på 4chan. 

Det hvite hus har en offisiell Subreddit - en tråd, kalt r/ the_donald. Her kan likesinnede diskutere Donald Trumps politikk. Subredditen ble aktivt brukt som kampanje plattform under valgkampen i 2016.

På Luxor Hotel i Las Vegas satt Jimmy Bardal og så Donald Trump ble valgt.

- På valgnatta satt jeg i Las Vegas og så at Donald Trump ble valgt. Jeg ble også sjokkert da han vant. Og jeg husker reaksjonen på 4chan. Det var en sånn: “we did it”. Da følte de på 4chan at de var del av noe større.

Bardal hadde ikke hørt om incels før vi tok kontakt med ham. Selv syns han fenomenet er uvanlig sammenlignet med de kanalene der han er aktiv. 

- I for eksempel 4chan-fora på høyresiden, så vil de aller fleste menn sammenligne seg med en Chad. Mens i incels-fora, så sammenligner guttene seg med det motsatte. Jeg vet ikke hvorvidt det de sier er trolling eller oppriktig. Dette er en gjeng med unge menn med lav selvtillit, sier Bardal.

— Ønsker ikke en løsning

Incels består av unge gutter som ikke føler at de har tilgang på kvinner, sex og kjærlighet. Disse guttene/mennene har funnet frem til denne gruppen på nettet, og finner andre som er i samme situasjon. Et nettverk blir etablert, og forståelse, sinne og frustrasjon blir dyrket. Det som er spesielt med slike type grupper, som for eksempel incels, er at de kun dyrker det mørke og triste i situasjonen sin, og de som prøver å finne en vei ut av mørket, får ikke være med lenger og mister sitt sosiale nettverk.

Leif Kennair er evolusjonspsykolog og jobber ved NTNU. Han påpeker også at det er en spesiell dynamikk inne på Incelsfora.

- Gruppementaliteten går i mot seg selv – hvis du lykkes mister du nettverket ditt, vennene dine. Du kommer inn med et problem, men vil miste hele nettverket ditt hvis du løser det. Dette kan bli farlig kombinert med vold, sier Kennair.