Illustrasjon: Ingrid Lye

Menn uten kvinner

De vil ha kjæreste, sex og samliv. Men de er overbevist om at de er utestengt fra samfunnet. Slik har internett blitt et tilfluktsrom for incels - menn som mislykkes i datinglivet.
Fredag, 8 juni, 2018 - 12:21

1.oktober, 2015 er Mills Wood på vei hjem fra et besøk i den amerikanske delstaten Oregon.  Han har kjørt mange timer i strekk, og stopper på en bensinstasjon for å kjøpe seg en kaffe. På rasteplassen tar han opp mobiltelefonen for å sjekke hva som har skjedd siden han satt seg inn i bilen.

23 år gamle Wood er et produkt av sin generasjon – internettgenerasjonen. Han er aktiv på bildedelingssiden 4chan, og har sin egen YouTube-kanal hvor han blant annet snakker om problemene menn møter på i dagens samfunn. Han er vant til at mobilskjermen full av små, røde varseltegn som signaliserer meldinger, nye venner på Facebook, nye abonnenter på Youtube, e-poster og Snapchat. 

Men fullt så mange varslinger som han har i dag, har han ikke hatt tidligere. Meldinger fra ukjente numre. Tapte anrop. Wood trykker på det gule Snapchat-ikonet, og ser at flere hundre mennesker har lagt han til som venn. Med en økende følelse av panikk, åpner han en av meldingene. 

«Hei, jeg jobber for ABC News, og skriver om masseskytingen i Oregon. Har du mulighet for å ta et intervju?» 

«Hei, jeg er journalist for Fox News, og har fått vite gjennom kilder at du er en av de mistenkte etter drapene i Oregon. Kan du ta kontakt for å svare på noen spørsmål? 

Dette er første gangen Wood hører om masseskytingen på Umpqua Community College, hvor åtte studenter og en professor er skutt og drept.   

Ufrivillig sølibat 

For å forstå hvordan dette kunne skje, må vi tilbake i tid. Helt siden han var tenåring har Wood søkt tilhørighet på internett. Han ble diagnostisert med en mild form for autisme, og sliter med sosiale interaksjoner i dagliglivet. 

— Å være autist, er som å ha et skjema i hodet, på hvordan du skal snakke med andre mennesker. Men skjemaet er liksom ikke fylt ut ordentlig, det er noen steder det er helt blankt. Og da må du bare fylle inn selv, der det er blankt. Du må gjette, foklarer han over et intervju med oss på videochat-tjenesten Discord. 


Mills Wood har drevet en YouTube-blogg hvor han snakker om sine problemer med jenter. Skjermbilde: YouTube

Vi oppsøkte ham på Twitter - en tjeneste han aktivt bruker for blant annet å dele ulike incelteorier og støtte til Trump. Der har han i skrivende stund over 3800 følgere. Det tar litt tid, men han sier til slutt ja til et intervju med oss. 

Wood husker at det var enklere for ham å få venner på internett, enn på skolen. Godt gjemt bak anonyme brukernavn kunne de snakke om felles interesser – gaming, politikk, musikk – og jenter.  

— Det skjemaet i hodet blir på en måte enda blankere, det er enda flere tomme hull i det, når det gjelder å snakke med jenter, sier han. 

På internett, og spesielt på 4chan, fant Wood likesinnede, andre unge menn som ikke visste hvordan de skulle snakke med jenter. De delte tips og teorier – bare vær høy, sa noen, så liker jentene deg. Nei, du må ha et maskulint ansikt, sa en annen. Nei, løsningen er å være litt drittsekk, du må behandle kvinner dårlig, påsto tredjemann.  

Hver dag etter skolen logget Wood seg på 4chan, gikk inn på favorittforumene og delte teorier om hvordan jenter funker, hva som gjør at de er interessert i noen gutter, og totalt uinteressert i andre.   

Det er mye sinne blant guttene på forumet. De er sinte på alle guttene og jentene i klassen som tilsynelatende lever helt problemfrie liv, som har venner og kjærester, drar på dates og fotballkamper, som er sosiale og lykkelige. På forumene blir disse bare referert til som “normies” - normale folk.  

Wood er ikke en normie. Han er ikke normal. Han er en incel, involuntary celibate, på norsk ufrivillig sølibat. Han er en del av en gruppe menn, stort sett unge, som vil ha kjæreste, ha sex, være forelsket, men som ikke får det til.  

Kvinnehat


Incel-vokabularet forklart. Trykk for å forstørre.

Mye av det som postes på de forskjellige nettsidene hvor incels samler seg, har en aggressiv og hatefull tone, rettet mot kvinner.

«Jeg hater kvinner og synes de er en ubrukelig art. Uansett hvor de befinner seg, følger problemer og drama dem» sier en incelbruker.

«I dag så jeg en kvinne bli banket opp av en fyr, og hun skrek etter hjelp» skriver en annen. Videre fortsetter han «så kom jeg på at ingen har krav på hjelp, derfor gikk jeg bare videre».

I kommentarfeltet får vedkomne støtte:

«Du gjorde det riktige. Ingen har krav på hjelp».

«Bra for deg kompis».

En tredje bruker skriver: «Jeg blir alltid glad når jeg ser eller hører om en fitte som har fått brystkreft. Det som er enda mer underholdene er når de får brystene sine fjernet. Disse kjøttgardinene mister femininiteten og identiteten sin når det skjer. Å se en hurpe lide på grunn av brystkreft er uten tvil en av de beste tingene å være vitne til fordi det er straff for deres synder».  

En siste bruker, denne på nettsiden Tumblr, skriver det følgende:

«Jeg hater å se kvinner som tror at de er likestilte til menn. De innser ikke at den eneste grunnen til at menn tolererer dem, er på grunn av lovverket. Så fort lovverket forsvinner kommer menn til å vise dem hvor mindreverdige de virkelig er. Nyt beskyttelsen feminismen gir deg så lenge den varer».

I november 2017 ble forumet r/incels på Reddit slettet for å ha oppfordret til vold mot kvinner. Da gruppen ble lagt ned, hadde den over 40 000 medlemmer.

Etter at det første incelgruppa ble lagt ned, har det vært flere forsøk på å skape liknende forum. Noen tyr til helt andre nettsteder som for eksempel incels.me. Andre har blitt igjen på reddit og laget nye incelgrupper, hvor r/braincels er den største, med over 24 000 medlemmer i skrivende stund.

Nylig foretok moderatorene på r/braincels en spørreundersøkelse blant sine medlemmer. Av forumets 24 000 medlemmer, var det kun 3000 som deltok i undersøkelsen. 

Rundt 60 prosent av forumet er hvite menn, med det de kaller “europeiske gener”. De resterende 40 prosentene består av mange forskjellige etnisiteter, blant annet fra Sørøst-Asia. Gjennomsnittlig alder for brukerne er 21 til 22 år. De tre største utseendemessige problemområdene incelbrukere rapporterer er “stygt ansikt”, hårtap og høyde. Halvparten av deltakerne i undersøkelsen har vurdert kosmetisk kirurgi. 


Incel-vokabularet forklart. Trykk for å forstørre.

Alt handler om utseendet 

—Jeg kaller meg selv en incel, fordi jeg ikke klarer å tiltrekke kvinner, forteller “Kevin”, en 17 år gammel gutt som bor i Canada med foreldrene sine.  

Vi snakker med Kevin over chatten på nettsiden Reddit. Kevin pleier å poste innlegg på forumet “Incels Without Hate” - incels uten hat.  Hovedformålet til forumet er å skape et sted hvor incels kan samles for å snakke om problemene sine, men uten å trekke inn kvinnehat. Gruppa har 2700 medlemmer.

Kevin går fremdeles på videregående skole, og har gjort alt han kan komme på, for å gjøre seg mer populær blant jentene. Han har kjøpt seg en bil, i tilfelle noen kommer til å si ja til å bli med på date, og han har blitt med på skolens fotballag. Foreløpig har det ikke hjulpet. 

— Jentene på skolen min ignorerer meg totalt. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg tror det er på grunn av utseendet mitt. Situasjonen min kommer ikke til å forbedre seg, med mindre jeg på mirakuløst vist våkner opp en dag med et bedre utseende. Det er vanskelig å være en stygg mann i dagens samfunn, sier Kevin. 

Mills Wood, en nå 26 år gammel mann fra Minnesota, er en slags kjendis blant andre incels. Han gjorde seg kjent ved å poste bilder av seg selv på forskjellige forum. På grunn av hodeformen hans fikk han tilnavnet “Eggman”. 

Senere startet han en videoblogg på YouTube, hvor han snakker om at samfunnet har forandret seg. Hovedbudskapet hans er dette: Det er bare plass til attraktive menn på det amerikanske datingmarkedet.

— Jeg blir så frustrert, sier han i en av sine tidligste videoer.

I videoen sitter Wood i bilen sin, og røyker en sigarett. Han snakker tregt, og tar mange pauser. Stemmen sprekker innimellom, og han virker beveget av det han skal si.  


Mills Wood spiller inn mange av sine YouTube-videoer i bilen. Skjermbilde: YouTube

— Jeg blir frustrert av alle disse unge guttene jeg ser på nettet, som tror at “hvis jeg bare gjør dette eller dette” så kommer ting til å forandre seg. Som tror at en dag, får jeg en snill kone, et stort hus, en liten hund, et hvitt stakittgjerde … Det er ikke slik ting fungerer lenger, sier Wood og tar et dypt drag av sigaretten.  

Han kikker rett inn i kameraet som er plassert på dashbordet. 

— Dere bor i fantasiland.

Velges bort 


Jørgen Lorentzen har forsket på kjønn og maskulinitet i mange år. Foto: Privat

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen har forsket på menn og maskulinitet i mange år, og han mener det er et område som får for lite oppmerksomhet. Mest av alt er han bekymret for menn som faller utenfor samfunnet, noe han kaller et “vandrende katastrofeområde”, som potensielt er farlig. 

— Den største gruppa marginaliserte menn i dag er uten tvil eldre menn, menn på 45 år og oppover, mener han. 

Lorentzen forteller at antallet menn og kvinner som ikke har fått barn stort sett har vært likt mellom kjønnene, helt siden man begynte å måle dette på starten av attenhundretallet. Mellom 10 og 15 prosent av norske menn og kvinner var barnløse. Men de seneste årene har det skjedd noen endringer. 

— Fra cirka 1990-tallet så ser vi at antallet barnløse menn fyker opp til 25 prosent, mens antallet barnløse kvinner holder seg stabilt. Det fører til at vi har fått en gruppe mannlige vinnere på datingmarkedet, menn som får reprodusere seg med flere kvinner. På en annen side får vi en stor sosial bevegelse, som består av menn som ikke får reprodusert seg, mener Lorentzen.  

— Men hva skyldes det? 

— Det kan være at vi har en del menn som ikke er attraktive nok i det urbaniserte, og høyt utdannede samfunnet til å bli valgt av kvinner. Kvinner trenger ikke lenger menn for å overleve, de kan ta utdanning og tjene sine egne penger. Da velger de parter ut ifra et helt annet sett med krav enn tidligere, forklarer Lorentzen.

Helt siden 1980-tallet har flere norske kvinner enn menn fullført utdanning ved norske universiteter. Det viser seg også at kvinner i større grad enn menn bosetter seg i byer.

— Menn som ikke har klart å vært med på denne utviklingen og tilpasset seg det moderne samfunnet velges rett og slett bort, sier Lorentzen.  

Elliot Rodger og incelbevegelsen

Elliot Rodger var selverklært incel, da han 23. mai, 2014 skjøt og drepte seks mennesker ved Santa Barbara Universitet.

Rodger hadde trent i to år på å skyte med pistoler. Han hadde fått 5000 dollar i lommepenger av bestemoren og foreldrene sine, som han har brukt til å kjøpe våpen. Tre pistoler og to kniver.

Rodger drepte to romkamerater og en venn av seg med knivene. Deretter satt han kursen mot Starbucks. Kjøpte seg en kaffe, satt seg i bilen med laptopen sin, og lastet opp en video til YouTube, med tittelen «Retribution» - straff.  

Rodger kjørte dermed videre, mot campus på universitetet i California. Han stoppet utenfor et foreningshus for kvinner. Her skjøt han tre medlemmer av Delta Delta Delta-foreningen. Alle var unge kvinnelige studenter

Han satt seg tilbake i bilen, og kjørte videre inne på campus-området, mens han skjøt ut av vinduet. Elliot Rodger drepte til sammen seks mennesker, og såret fjorten andre den dagen i mai. Kroppen hans blir funnet av politiet, inne i hans egen bil. Han døde etter et selvpåført skudd mot hodet. 


Elliot Rodger regnes av mange incels som starten på incelbevegelsen. Skjermbilde: YouTube

I YouTube-videoen forteller Rodger om årevis med mobbing. Om jenter som avviser ham, om gutter som dytter han i skoleskap, om hvordan han hele dagen lengter etter å få komme hjem til det trygge rommet sitt for å spille dataspill og lufte problemene sine på internett. 

Han forteller om guttene, på ungdomsskolen, som kalte han dum, svak, homse, og om jentene som lo av dem. «Jeg var så tilbaketrukket og redd, som en skilpadde som gjemmer hodet sitt inne i et skall», sier han. 

«Jeg råtner i ensomhet», forteller han. «Dere jenter har aldri vært tiltrukket av meg, og jeg vet ikke hvorfor dere ikke er tiltrukket av meg, men nå skal jeg straffe dere alle for det». 

Elliot Rodger og YouTube-videoen han lastet opp samme dag han drepte seks mennesker blir fortsatt brukt som referanse i incel-foraene. Tidvis legger brukere ut bilder av ham, gjerne med englevinger redigert inn og underteksten: “St. Elliot Rodger”

Radikalisering og ekstremisme 

Saken om Rodger fikk mye oppmerksomhet i media, og skapte debatt i amerikanske medier om «sinte unge menn».

Det samme gjelder drapene i Toronto i april 2018, hvor Alek Minassian kjørte inn i en folkemengde og drepte ti mennesker. Minassian hadde på forhånd delt et innlegg på Facebook, hvor han oppfordrer til drap på “Chad” og “Stacy” - ordene incels bruker for å beskrive attraktive menn og kvinner.  


Alek Minassian drepte 10 mennesker i Toronto i april 2018. Før han begikk drapene, postet han dette på Facebook. Skjermbilde: Facebook

— Marginaliserte menn har blitt mer selvbevisste med tida, mener Jørgen Lorentzen.

— De har dannet sine fora, de har funnet sine områder, og ikke minst har nettet hjulpet dem med å skape en identitet de ikke hadde tidligere. Jeg tror de radikaliseres gjennom nettet. Der finner de meningsfeller som har noe av det samme sinne, et sinne som først og fremst er rettet mot kvinner, og et hat for feminismen, sier Lorentzen.  

Lorentzen forteller at radikalisering i stor grad er et mannsproblem. Men hvorfor radikaliseres kvinner og ikke menn?

— Jeg ser det i sammenheng med utenforskap. Kvinner faller ikke utenfor samfunnet på samme måte som menn. Kvinner sliter med sine ting, de også, men det skjer ikke samme form for utstøtelse som med mennene, mener Lorentzen.

De utstøtte mennene

I 2016 var det over dobbelt så mange norske menn som kvinner som begikk selvmordEn av tre gutter dropper ut av videregående skole. Norske gutter gjør det generelt dårligere på skolen enn jenter. Nylig kom det også frem at menn straffes hardere for promillekjøring enn kvinner.


Dag Furuholmen er psykiater og leder i Mannsforum. Bilde: Privat

— Spillereglene for menn og kvinner i Norge i dag er ikke like. Se for eksempel på hvordan menn blir behandlet i barnevernet i dag. Selv om de selv leverer inn eb bekymringsmelding, kan de bli sjalta ut, forteller Dag Furuholmen, psykiater og leder i Mannsforum.

Mannsforum er en norsk organisasjon som jobber for “full likestilling mellom kjønnene”, med fokus på rettigheter for menn. Furuholmen mener at det norske likestillingsarbeidet ikke har ivaretatt menn. 

— Bare ta likestillingsloven som et eksempel. Her har vi en paragraf som skal handle om likestilling for begge kjønn, men som bare nevner et av dem!

Ordlyden Furuholmen sikter til finnes i Likestillingslovens paragraf 1, og lyder som følger: “Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners og minoriteters stilling”. 

Forsker Jørgen Lorentzen tror at mange menn mener at det norske likestillingsarbeidet i stor grad har vært i kvinners favør.

— Samtidig som vi har hatt kvinnekvoter og jobbet for å få kvinner inn i alle deler av arbeidslivet, så ser vi at det er svært få av de tradisjonelle mannsarbeidsplassene igjen. Du vet, de jobbene der du kan stå alene med en maskin, og bare mekke og skru. Mulighetene til den typen mann som arbeider sånne plasser, de har blitt mye dårligere i Norge. De er nesten borte, mener Lorentzen. 

Han mener det er slike ting som fører til et hat mot feminismen. 

— Det vi sitter igjen med er en gruppe med menn som ikke føler de hører til i samfunnet, som er sinte, bitre og ensomme. Ganske mange av dem anklager feminismen høylytt for probelmene sine, forteller Lorentzen. 

Truecel

Noen av begrepene som går igjen på incelgruppene er «truecel» og «fakecel». På norsk – ekte incel og falsk incel.

Det er mange faktorer som kan gjøre noen til en «falsk incel», og det er også uenighet innad i miljøet om hva som utgjør en fakecel. Blant annet vil tap av jomfrudom, å være «for pen», å ha muligheten til å få seg kjæreste men ikke gripe den, alle være elementer som gjør at noen ikke vil være en «ekte incel».


En bruker på Reddit forteller om sin livssituasjon. Skjermbilde: Reddit

— Det er mange som påstår at jeg ikke er en ekte incel, mest fordi jeg ikke er jomfru. Jeg har hatt noen forhold og sånt, men jeg identifiserer meg fremdeles med det å slite i sosiale settinger, dating og samfunnet generelt, sier Mills Wood.

Wood forteller at det innimellom blir som en konkurranse på nettet, om hvem som er mest incel - eller den største “Truecellen”, om du vil. 

—  Noen ganger, hvis folk anklager deg for å ikke være en ekte incel eller noe sånt, så blir stemninga litt sånn “nei, jeg hater kvinner mer enn alle dere, bare hør på dette eksemplet på hvor mye jeg hater kvinner”. Eller sånn “se her så stygg jeg er, jeg er styggere enn alle dere, jeg er deformert”, ikke sant. 

— Betyr det at det er en slags stolthet i å være incel?

— For noen, så blir det jo det. Og det er det som er så rart, for vi snakker jo om hvor mye vi hater livet vårt og situasjonen vi er i. Men på den annen side så konkurrerer vi nesten om hvem som har det verst, sier Wood.

Psykiater Dag Furuholmen mener at det er denne statussøkingen på internett som er noe av det mest skadelige for unge menn i 2018.

— Det er mange faktorer unge gutter må forholde seg til, som tidligere generasjoner slapp. For eksempel ting som dataspill, sosiale medier og nettporno. Dette fører til at mange av gutta blir sittende fast i en slags nettavhengighet. På nettet får de en status som er gyldig innenfor guttegruppa. De vinner seiere i en fiktiv verden som ikke kan brukes til noe i den virkelige verden, mener Furuholmen.

Falske anklager

Tilbake til den oktoberdagen hvor amerikanske journalister trodde Mills Wood sto bak masseskytingen på Umpqua Community College.  

— Greia var, at på grunn av YouTube-kanalen min, så var jeg jo litt kjent. Og det var ganske mange folk som ikke likte meg, eller det jeg hadde å si, forteller Wood.  


Mills Wood ble angklaget av diverse medier for å stå bak en skyteepisode i Oregon. Her er han avbildet under et falskt navn “Toby Reynolds”. Skjermbilde: Liberty News

Dagen før skytingen, hadde Wood postet på sosiale medier at han skulle en tur til Østkysten av USA. I det nyhetene om skytingen begynte å renne inn, var det noen 4chanbrukere som postet bilder av Wood, med underteksten “Eggman står bak skytingen i Oregon”.

Det ble postet mest som en spøk, bare for å tulle, ifølge Wood. Men enkelte journalister plukket opp ryktet, og anklagene spredde seg som ild i tørt gress på Twitter. 

— Det er en kommentar jeg husker spesielt godt. Det var noen på Twitter som sa: «Hvis han fyren her ikke har gjort det, så kunne han sikkert ha gjort det, så politiet burde bare arrestere han uansett. Bare se på ansiktet hans, det er noe galt med ham!», forteller Wood. 

Han ler litt.

— Sånn er det å være stygg.

 

Redaksjonen har vært i kontakt med norske menn som kaller seg selv for incels. Ingen av dem ville stille opp i reportasjen.