Kommentar

Kina i skvis mellom Nord-Korea og USA

Kim Jong-Un har begynt å flørte med USA. Det bør Kina uroe seg over.
Mandag, 14 mai, 2018 - 00:21

Kina har en polarisert og innviklet utenrikspolitikk å hanskes med. De har et forhold til en kommunistisk kamerat i øst, som må balanseres elegant.

På den andre siden, har Kina et forhold med verdenssamfunnet å ivareta. FNs sikkerhetsråd har utarbeidet en streng liste med handelssanksjoner som skal stoppe Nord-Korea fra å produsere langdistanseraketter. Det er særlig USA som har aktivt har jobbet for sanksjonene.

I Dandong, Kinas største grenseby til Nord-Korea, har dette ført til at det er sjeldnere å se lastebiler med handelsvarer fare over til nabolandet. Kina støttet selv opp under handelssanksjonene gjennom sitt medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Xi Jinping er sint på Kim Jong-uns lek med verdensfreden.

Kina har et problem. Kim Jong-Un har begynt å flørte med Donald Trump.

 Flørten kan forandre maktbalansen mellom Kina og USA.

Selv om Kina har valgt støtte sanksjonene i FNs sikkerhetsråd i denne omgang, har ikke landet et ønske om å snu ryggen helt til Nord-Korea. Nord-Korea er Kinas eneste militært allierte, og er derfor viktig for Kina om de ikke vil stå helt alene.

Nord-Korea og Kina har også et gjensidig avhengighetsforhold når det kommer til handel.  90 % av all handelen Nord-Korea gjør med omverdenen, er med Kina. Men Kina er også avhengig av Nord-Koreas når det for eksempel gjelder kull. 

Nord-Korea er avgjørende for Kina rent politisk. Landet fungerer som en buffersone mellom Kina og Sør-Korea. I Sør-Korea finner man USAs mange militærbaser, og ved å holde et strengt bevoktet «mellomrom» i live, fortsetter Kina å holde USA på god nok avstand.

I tillegg fungerer Nord-Korea som en en politisk spillebrikke for Kina. Xin Jinping har alltid en joker på hånden så lenge han har en alliert som stadig truer verdensfreden. Kina kan flekse muskler mot USA så lenge de har Nord-Korea på laget.

Det er tydelig at Kina ikke står sterkt nok på egenhånd til å støtte opp under sanksjonene fra FN hundre prosent. Nord-Korea er vant med sanksjoner i forskjellige grader innført av FN. For å holde sin allierte i øst nogenlunde oppe på beina, har Kina supplert med bensin til det nordkoreanske forsvaret over lang tid. Utstyr til teknologien Nord-Korea har klart å utvikle, må også komme fra en venn.

Men en nabo kan vokse seg for stor. Det kan virke ut som Kina synes Nord-Korea har gått for langt. Det er ikke ønskelig for Kina at Nord-Korea vokser seg til å bli en for stor trussel for resten av verden. Det kan endre freden i området. Derfor har Kina nå heller valgt å få en stjerne i boka hos FN.

Likevel har Kina altså ikke råd til å holde fingrene av fatet for lenge. Flere kilder rapporterer om ulovlig handel mellom Nord-Korea og Kina. Det gjelder sjømat, gull og andre luksusvarer. Og i mars kom det et grønt tog med tøffende over den kinesisk-koreanske broen i Dandong med en mann på vei til Beijing: Kim Jong-un. Kim Jong-Uns besøk i Beijing viser at det nå er tid for Kina å pleie forholdet til Nord-Korea igjen.

Trump og Kim Jong-un skal møtes i juli. Det kan være skummelt for Kina. Kina og USA er kjent for å være bitre fiender, noe som blant annet kan ses gjennom den pågående tollkrigen.

Avstanden mellom Kina og Nord-Korea kan bli større dersom Nord-Korea og USA kommer ut av møtet som bedre venner.

Det er i så fall et poeng til USA. Det til tross for at Kim Jong-Un uttalte at koreanerne vil ha kineserne med på laget. Men det vil bli vanskelig for Kina å samarbeide med Nord-Korea dersom Nord-Korea har et sidesprang med USA.

Hvis forholdet mellom Kina og Nord-Korea rakner, vil Kina miste buffersonen sin mellom seg selv og USA i Sør-Korea. Kina vil også miste et kort på hånda dersom USA har kontroll og oversikt over Nord-Korea som trussel. Det vil bli enklere for USA å harselere med Kina.

Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-Un har flere mulige utfall. Trump selv har allerede uttalt at det hele kan ende med at USA og Kina fortsetter på samme kjølige vei som de har vært på tidligere. Det vil i så fall være en seier for Kina.

Dermed gjenstår det bare å se om Kina kommer seg like hel ut av skvisen mellom USA og Nord-Korea.