Journalistene i Makedonia jobber i et utrygt arbeidsmiljø når de skal formidle fakta. Illustrasjonsfoto: Asteris Masouras/Flickr

Utfordres av myndighetene

Kritisk journalistikk møtes med en fiendtlig innstilling i Makedonia.
Torsdag, 10 mai, 2018 - 16:15

I løpet av de siste ti årene har ytringsfriheten i Makedonia blitt svekket, ifølge Article 19s The Expression Agenda Report. Innblanding fra regjeringen har påvirket pressefriheten, noe som har resultert i både selvsensur og lite undersøkende journalistikk. 

Bruker anti-presse-retorikk

Makedonia har en delvis fri presse preget av korrupsjon og splittelse, ifølge Freedom House. De skriver at det er få uavhengige journalister, ettersom redaksjonene enten støtter myndighetene eller opposisjonen.

Det politiske miljøet, som bevisst bruker anti-presse-retorikk, har ført til et utrygt arbeidsmiljø for journalister.

Goran Lefkov i Scoop Macedonia forteller at de tradisjonelle mediene ofte blir indirekte utfordret av myndighetene. 

– Vi har sett mange tilfeller hvor annonsører som har støttet medier som publiserer såkalte uønskede saker, får overraskelsesbesøk av skattemyndighetene og bøter. Dette resulterer som regel i at de slutter å annonsere hos mediene, sier Lefkov til Journalen. 

Overvåket av staten

I 2016 kom det flere meldinger om trusler, vold og trakassering av journalister. Ifølge Det makedonske presseforbundet var det i flere tilfeller politiet som sto bak volden.

Reuters skriver at det i 2015 også ble avslørt at både pressen og opposisjonen ble ulovlig overvåket og avlyttet av staten.

De to foreningene The Association of Journalists of Macedonia (ZNM) og The Macedonian Association of Journalists (MAN) er begge opprettet med mål om å beskytte pressefriheten.   

Administrerende direktør i ZNM, Dragan Sekulovski, mener at journalister jobber under dårlige forhold med lav lønn, og at det fortsatt er tilfeller av vold mot journalister. Beskyttelsen fra statens side er dårlig. 

– Et slikt arbeidsmiljø er ikke gunstig for ytringsfriheten, spesielt ikke når det fører til selvsensur, forteller Sekulovski til Journalen. 


Makedonske journalister under en demonstrasjon. Foto: Vanco Dzambaski/Flickr

Produserer falske nyheter

Den siste tiden har et selskap i den lille byen Veles i Makedonia tjent store penger på å skrive falske nyheter, skriver NRK.

Saska Cvetkovska, en undersøkende journalist i NOVA TV, jobber aktivt mot spredningen av slike saker. Til tross for trusler er hun en av få uavhengige journalister i Makedonia som har skrevet avslørende saker om korrupsjon og spionasje og om hvordan falske nyheter truer demokratiet.

– Falske nyheter er ikke noe nytt for oss i Makedonia. Vi er vant med propaganda fra de statlige nyhetskanalene, sier Cvetkovska til NRK.

I fjor dro NRK-journalist Cathrine Elnan til Makedonia for å skrive om nyhetsproduksjonen i Veles. 

–  Det virket som det var et sannhetsvakuum, alle hadde hver sin sannhet; en sannhet som ble styrt av de ulike nyhetskanalene, forteller Elnan til Journalen.

Tv er mest populært

I Makedonia er tv det mest populære mediet. MRT er den eneste statlige kanalen, og i tillegg er det fire andre kommersielle kanaler. De siste ti årene har sjefene for MRT hatt nære bånd til den nå avgåtte regjeringen, ettersom de blir utnevnt av MRTV-styret, som igjen blir direkte valgt av Parlamentet. På denne måten kan det regjerende politiske partiet påvirke den statlige kringkastingen.

Nyhetsredaktøren i MTV, Martin Pushevski, mener det er for mange medier i Makedonia til at alle kan få det til å gå rundt økonomisk.

– Det hadde vært en høyere journalistisk kvalitet dersom det var færre medier og dermed flere ressurser, sier han.