Med angst for artistlivet

Elvic Kongolo har alltid sunget for å føle seg bedre. Han merket raskt at musikken hans også påvirket andre.
Mandag, 24 september, 2018 - 14:51

Det har vært nok en hektisk dag for Elvic Kongolo (29). Møter, studioinnspillinger og artistbookinger. Nå synker han ned i sofaen med begge hender rundt tekoppen. Det er hjemme i leiligheten, eller det han kaller hytta, han trives best.


Elvic Kongolo har alltid hatt hjerte for musikk. Foto: Kristine Fidje Olsen

Kongolo har jobbet som artist i flere år. Han har spilt på Slottsfjell og Urørt, og vært av og på musikkbransjen over lengre tid. Han har til tider tenkt at han skal legge mikrofonen på hylla for godt.

– Jeg kjenner på et press om å levere noe bra, når jeg lager ny musikk. Når folk spør om den nye plata, blir jeg stressa. Jeg er en perfeksjonist, og angsten for å feile er stor. For å unngå det, har jeg ofte sagt at jeg skal slutte, sier Kongolo.

Viktig med nettverk

Da han hadde det som vanskeligst, og bestemte seg for å sove ute på gaten på grunn av pengetrøbbel, kom det hjelp fra uventet hold. Han så hvor viktig det er med et nettverk for å kunne klare seg.

– Da jeg kom til Norge så jeg hvor vanskelig det kan være å få innpass i musikkbransjen. Jeg bestemte meg for å starte noe som kan bringe artister og bransje sammen. Jeg vil få lovende artister til å kjenne på en tilhørighet, slik at de tør å satse.

Hjelper andre artister

I år startet han det han kaller Musikkbryggeriet. Her fungerer Kongolo som manager og produsent. Han gir folk som vil inn i musikkbransjen tilgang på studio, og den oppfølgingen de trenger for å produsere låter.


Mulan Friis er en av de som har fått hjelp til å hevde seg i en krevende musikkbransje. Foto: Ola Vatn

En av de som benytter seg av denne muligheten er Mulan Friis (26). Hun skal inn i øvingslokalet, og forberede seg til lørdagens konsert på Grønland.

– Jeg har møtt mange mennesker med ideer og drømmer innen musikk, men de har en tendens til å ikke gjennomføre. Elvic er en person som står løpet ut. Han hadde troen på meg, da jeg ikke hadde det selv, sier Friis.