Berglind Rögnvaldsdóttir med The Nipple Project. Foto: Cathrine Northug

Viser fram brystvortene

– Samfunnet går i retning av mer brutal og ærlig kunst, forteller kunstneren Berglind Rögnvaldsdóttir.
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 14:12

11. til 13. oktober var det duket for kvinner, kunst og brystvorter på Aker brygge. Fjerde året på rad arrangerte Collective Fashion Art Festival alt fra utstillinger til paneldebatter. Blant utstillerne var Berglind Rögnvaldsdóttir med The Nipple Project. Her bringer hun feminisme på agendaen. 

– Jeg ser hvordan samfunnet i dag undertrykker ytringsfriheten for kvinner. Det er viktig å se og forstå, forteller Rögnvaldsdóttir.  


Berglind Rögnvaldsdóttir er trebarnsmor og nylig utdannet fra Bilder Nordic School Of Photography. Nå er hun fullt ute med kunsten sin i Oslo. Foto: Cathrine Northug.

Brystvorten 

The Nipple Project startet som et skoleprosjekt hvor elevene skulle finne et objekt. Rögnvaldsdóttir valgte derfor nippelen. Dette både fordi hun følte tilknytning til den, og fordi brystvorten er den mest objektiviserte delen av den kvinnelige kroppen. 

– I de eldre bildene ser den ut som plastikk, ingen har brystvorter som det. Facebook tillater ikke dette. Vi har godt av å se mangfoldet og hvordan den faktisk ser ut, sier Rögnvaldsdóttir.  

Delte reaksjoner 

Rögnvaldsdóttir har snakket med flere yngre kvinner om utstillingen. De viser henne støtte og takknemlighet. Derimot har det ikke bare vært gode reaksjoner. 

– Menn kan føle dette blir merkelig og ekkelt, samtidig tenker jeg de dårlige reaksjonene også er de gode. Da blir jeg nysgjerrig. Jeg stiller meg spørsmål om hvorfor noen misliker det, sier hun.  


The Nipple Project viser mangfoldet av den kvinnelige brystvorten. Foto: Cathrine Northug.

Kvinnen i dag 

Prosjektene til Rögnvaldsdóttir er tydelig konsentrert rundt kvinnen og det feminine. Både #Metoo kampanjen og kvinnebevegelsen er hjertesaker for henne. De siste årene ser hun økt oppmerksomhet rundt kvinnen, og at stemmene deres er viktige.  

– Vi har ikke kjønnsbalanse, det er tydelig. Situasjonen i USA er hjerteskjærende å se. Kvinner forteller sine historier, men menn tror dem ikke. Det er derfor fint å se kvinner samle seg og kjempe for deres rettigheter.   

– Den kvinnelige kunstneren lever i en god tid, ting er i ferd med å skje, sier hun.  

 –Vi vil være en plattform for unge stemmer som gjerne ikke blir plukket opp av et stort galleri. Gjennom festivalen får de en stemme, forteller Reljin. 

Med hjerte for de unge

Hilde Pettersen Reljin er hjernen bak festivalen som ligger i krysningspunktet mellom mote og kunst. Fusjonen er provoserende og skaper debatt og reaksjoner. Hun ser flere unge deltar på utstillingen. 

 

 


I krysningspunktet mellom mote og kunst viser Edda Gimnes sine verk i andre etasje. Foto: Cathrine Northug. 

Unge og våkne  

I møte med kunsten og på sosiale medier opplever Rögnvaldsdóttir en økt bevissthet blant ungdom. Informasjon er lettere tilgjengelig fra flere kanaler som Instagram, Twitter og Facebook. Samtidig ser hun hvordan folk er lei av den perfekte profilen på Instagram, og hvordan det fremmer et falskt bilde av folks liv.  

– Folk setter pris på ærlig kunst, noe som får en til å føle noe, forteller Berglind Rögnvaldsdóttir.


Videoinstallasjonen viser en brystvorte mens stemmer av Donald Trump og Brett Kavanaugh spilles av. Foto: Cathrine Northug.