Proffboksing

MMA kan bli lovlig i Norge

Helt siden Cecilia Brækhus fikk proffboksing til Norge, har MMA-utøvere ventet på lovliggjøringen av sin sport. Nå er kanskje ventetiden over.
Fredag, 12 oktober, 2018 - 13:45

Thomas Rye Eriksen, nestleder i Norges Mixed Martial Arts Forbund (NMMAF), er håpefull om at fullkontaktskamper snart er å se på norsk jord.

 – Mye tyder på at vi vil se de første fullkontaktskampene i Norge i løpet av 2019 eller 2020, sier han.

Det er i dag kun merkekamper som er lovlig i Norge. NMMAF definerer på sine nettsider merkekamper som kamper med et innsnevret regelverk, og hvor intensiteten er 100% men med redusert slagkraft.

 – Når vi har fått godkjent søknaden til Norges Idrettsforbund og de ulike klubbene har begynt å organisere seg i lokale idrettslag, vil vi sammen med kampsportsforbundet søke om dispensasjon for et fullkontaktsregelverk, forteller han.

Daniel Rød, styremedlem i NMMAF, kan også fortelle at de har kommet lengere enn noen gang i prosessen av lovliggjøring.

Debatten har begynt

I en kommentar i VG uttrykte sportskommentator Leif Welhaven nylig stor skepsis til populariseringen av idretten. Etter bråket som preget siste UFC kamp mellom Conor McGregor og Khabib Nurmagomedov, skrev han at veien til å overbevise politikerne om at MMA bør lovliggjøres i Norge blir enda vanskeligere etter denne hendelsen.

Rye Eriksen sier til Journalen at de jobber stadig vekk med å gi våre politikere andre perspektiver enn de som dukker opp i tabloide medier.

MMA-miljøet svarer

Kommentaren til Welhaven fikk motsvar fra MMA-miljøet og blant annet svarte nestlederen i NMMAF med et innlegg i VG. Han syntes Welhaven undergravde sporten gjennom å fokusere på enkelthendelser og at media burde se sporten i sin helhet, ikke bare sensasjonalismen. Videre skriver han at kampsport er tuftet på disiplin, ydmykhet og respekt. 

MMA-utøver og atferdsanalytiker, Mohsen Bahari svarte også på sportskommentaren. I et debattinnlegg først publisert i VG skriver han at debatten om hvorvidt MMA bør være en del av samfunnet er ikke lenger relevant. Sporten har etablert seg allerede og debatten bør heller være rettet mot hvilken retning sporten bør ta. 

NMMAF venter på svar på søknaden de sendte inn til Norges Idrettsforbund. Først når denne søknaden er godkjent kan de begynne med arbeidet med antidoping, som vil være et videre steg til lovliggjøringen av MMA i Norge. 

 

Emneord: