Arrangerer støttekonsert for "Norges Christiania"

I over 40 år har Karlsøya utenfor Tromsø fungert som et fristed for alternative livsnytere. Natt til torsdag 4. oktober brant prestegården ned til grunne – nå arrangerer Blitzhuset støttekonsert for den nordnorske perlen.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 15:25


Det tok brannvesenet en og en halv time før de ankom prestegården. Foto: Privat

Blitz Booking informerer på sitt arrangement at øya har fungert som et fristed for «hippier, anarkister og andre selvbergere som siden 70-tallet har levd helt på siden av resten av konsum-samfunnet.»

Flere av gjengangerne på blitzhuset føler sterk tilknytning til prestegården, både i form av lik politisk tenkning og i form av at flere har deltatt på den årlige Karlsøyfestivalen, hvor flere profilerte musikere har opptrådt – en av disse er raplegenden Joddski, best kjent fra rapgruppen Tungtvann. Han står også øverst på plakaten til torsdagens støttekonsert.

 

Et sted man føler seg hjemme

Jørgen “Joddski” Nordeng forteller at han har et nært forhold til Karlsøya. 

– Jeg kom til Karlsøya for første gang som Tungtvann i 2002 eller 2003 for å spille på festivalen. Etter den gangen kom vi tilbake hvert eneste år. Jeg har vært der som Joddski, og med artister fra Tyskland, Sverige og Sør-Afrika, forteller han. 


Foto: Joey Colombo

Både Blitz og Jørgen beskriver øya som “en av de siste motpolene i Norge” 

– Det er trist at folk som har stått på i så mange år for en alternativ kultur og en frisone for folk som har trengt deg i alle år. Desto mer trist er det at det virker som årsaken til brannen var en svikt fra kommunen i forbindelse med brannforskriftene. 

“Litt som hos mormor”

Jørgen sier seg enig i og støtter opp under tanken om at Karlsøya skal forbli et fristed. 

– Karlsøya er ikke bare viktig for meg personlig, den er jo historisk i seg selv. Jeg gjør dette for å hjelpe gode venner. Her er det folk som våger å tenke anerledes, som beveger seg utenfor faste rammer, og som får deg til å føle deg velkommen. Jeg vokste opp på en bondegård sammen med mormoren min, så den kjærligheten og velkomsten man får på Karlsøya er veldig lik. Det er veldig hjemmekoselig, og alle er velkomne. 

Det var Jørgen selv som kontaktet blitzhuset når han så det brant. 

– Jeg skulle gjerne ha sendt masse penger, men det minste jeg kan gjøre er å gjøre dette frivillig. Det skulle bare mangle. Jeg skulle gjerne ha stilt opp på alt veldedig, men dette er veldig personlig. Jeg håper sterkt at musikken min og de andre artistene som skal spille, kan hjelpe til medå samle inn penger til å bygge opp prestegården igjen, og å rette oppmerksomhet mot hendelsen. 

Blitz selv ønsket ikke å uttale seg, da de har regler imot å uttale seg til pressen.