Panelsamtale under markeringen for Verdensdagen for Psykisk Helse. Fra venstre: Kaveh Rashidi, Kristian Haugland, Noman Mubashir, Kari Jussie Lønning, Nancy Herz. Foto: Cathrine Northug
Årets SHoT-undersøkelse

- Flere unge sliter psykisk

10. oktober var det duket for markeringen av Verdensdagen for Psykisk Helse. – Aldri har samfunnet vært så åpent, sier styringslederen for undersøkelsen, Kari Jussie Lønning. Samtidig viser tallene at flere unge sliter.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 14:36
Over en av fire sier at de har alvorlige psykiske symptomplager, forteller Kari Jussie Lønning. 

Styringslederen bekymrer seg over økningen. I 2014 oppga en av fem at de slet med alvorlige psykiske symptomplager. Fra undersøkelsen løfter hun frem hva begrepet går ut på. 

– Det handler om depresjonssymptomer, angstsymptomer og kroppslige symptomer. 

Et mer åpent samfunn

Tema for markeringen var Vær Raus. Her løftet Lønning frem verdien av åpenhet, og viser til hvordan vi som samfunn har blitt flinkere til å snakke om psykisk helse, og adressere det. Samtidig er hun skeptisk til hvordan vi bruker fagbegreper i det hverdagslige.  

– Det som kreves, er at vi som fagpersoner har en veldig høy bevissthet på å forstå hva som sies. 

Nancy Herz var også blant deltakere i panelsamtalen. Hun er en av tre av forfatterne bak boken Skamløs, og poengterer viktigheten av et åpent samfunn. Av tallene kommenterer hun også hvordan ungdom stiller seg til språket, og hvor ansvarsområdet ligger. 

– Alle med en definisjonmakt må være bevisst på hvilke signaler de sender ut, og hva slags rolle de har. Vi har et ansvar både når det gjelder kildekritikk og hva som legges ut, avslutter Herz.