Fra plastposer til kunst

Sist torsdag åpnet utstillingen «Plastic Revisited». Her kan både små og store se hvordan gamle plastposer får nytt liv.
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 10:00

Pippip Ferner vil lage kunst for å få folk til å forstå hva som skjer med havet og naturen vår. I Oslo Prosjektrom viser hun frem kunst tilsvarende 2000 plastposer, alt funnet i naturen.

Tankevekker

Prosjektet «Plastic Revistied» retter fokuset mot plastforurensning og marine organismers sjanser til å overleve i et hav som fylles med 15 tonn plast hvert minutt.

Plastposer og plastemballasje som er samlet inn fra gaten, skog og kystområder blir bearbeidet til alt fra store temporære installasjoner, som en 4 meter høy plastgodzilla, til små objekter som enten er strikket eller vevd.


- Først og fremst blir jeg lei meg, deretter provosert. Alt fra snusbokser til kondomer havner i havene våres, noe som gjør at havet blir surere. Vi forstår rett og slett ikke at vi er i ferd med å ødelegge havet og alt livet i det, sier Ferner.

Tilbake til naturen

En del av prosjektet er lagt tilbake i naturen og har blitt til en fotoserie. En lang flette laget av funnet rundballplast blir lagt tilbake ved en gård i Lærdal, og en 140 meter lang flette henger ned fra 10 meter´n på Hvalstrand bad.


Serien er ment å illustrere plastens innvirkning på naturen.

Et av verkene er en over 2 meter høy vegginstallasjon som består av 14 individuelt strikkete remser.

Vegginstallasjonen ser på avstand ut som den er strikket av vanlig garn, men går man nærmere kunstverket kan man kjenne igjen plastposer fra Rema, Kiwi, Polet og o.l. Disse har blitt vasket, klippet og nøstet, og deretter strikket. Besøkende kan bidra til kunstverket og strikke videre på noen av remsene


- Veggen har jeg brukt 400 timer på, sier Ferner

Verket tåler ikke sol over tid, og vil derfor smuldre opp. Det vil si at 400 timers arbeid vil smuldre opp og opphøre som kunstverk, men likevel alltid eksistere som mikro- og så nanoplast. Derfor er verket et paradoks forteller Ferner.


Besøkende Inger Hegland og datteren Tanja understreker hvor viktig det er å formidle problematikken rundt plastforurensning. De mener at kunsten bidrar til dette både på en informativ og visuell måte, som også gjør det interessant for de aller minste.