Økende fordommer bekymrer

Ny rapport fra HL-senteret viser at en tredjedel av den norske befolkningen har utpregende fordommer mot muslimer. Organisasjonen Minotenk jobber nå med en handlingsplan.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 15:46

Rapporten «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017» ble lansert i Desember og viser at negative stereotyper om muslimer er utbredt. I følge rapporten har 34,1 prosent utpregende fordommer, mens nesten halvparten, 48 prosent, sier seg enig i at muslimer selv har skylden for økende muslimhets.

Daglig leder ved Minotenk, Linda Noor sier til journalen at fordommene skyldes flere faktorer, både lokalt og internasjonalt.

– Vi må ha mer forskning på hva som ligger bak fordommene og konspirasjonsteoriene for å kunne utarbeide mest mulig treffsikre tiltak. Første steget i prosessen er å erkjenne at økende antimuslimske holdninger er et samfunnsproblem, og vi må bli enige om hvordan vi kan bekjempe dette, forsetter Noor.

Selv følt på hatet

Flere unge i Oslo har selv følt på muslimhat rettet direkte mot dem. Journalen snakket med to unge norske muslimer, Mariam Tashakori  (21) og Sabrin Kamari (20), som begge har opplevd utfrysning.

– Jeg har opplevd flere episoder der både jeg om mine venner ble trakassert, sier Tashakori. Hun sier videre til journalen at hun gjentatte ganger har blitt kalt ekstremist og opplevd to episode der noen har formet hånden sin som pistol og rettet den direkte mot henne.

– Det skaper jo frykt, som jeg ikke tror er nødvendig, legger 21-åringen til. 

Sabrin Kamari kjenner mange som har opplevd urettferdig behandlig grunnet religiøs tro. Hun sier til Journalen at venninnen hennes, som er mørkhudet og bærer hijab, har opplevd at kunder i butikken der hun jobber ikke ønsker hjelpen hennes. Venninen ønsker for øyeblikket å forbli anonym. 

– Jeg synes det er vikig og bra at noen tar opp denne saken og gjør noe med det, legger Kamari til. 

Kunnskapsgjennomgang

Tirsdag 16.oktober arrangerte Minotenk en kunnskapsgjennomgang der de informerer befolkningen om problemet og der man selv kunne komme med innspill til løsninger. Minotenk mener det er viktig å skape bevissthet og kunnskap om alle slags former for rasisme og gruppebaserte fordommer. Linda Noor forteller til Journalen at kunnskapsgjennomganger hjelper med å offentliggjøre problemet. Slik kan de danne allianser som vil være med å bekjempe fordommene på tvers av bakgrunn og politisk ståsted.

–  Å la være å gjøre noe bare fordi det er en sjanse for å mislykkes er uansett en dårlig strategi, sier Anne Sender fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn under møtet.

Linda Noor gir tilslutt tips til Journalens lesere om hvordan alle kan hjelpe til å minske fordommene vi har om hverandre.

– Det er viktig å være bevisst på å se alle mennesker som likeverdige, og møtte dem som individer. Vi har alle mentale tilbøyeligheter til å være fordomsfulle og diskriminerende, derfor må det være en muskel vi trener med å konstant utfordre oss selv og våre egne holdninger.