En av Norges mest profilerte MMA-utøvere Jack Hermansson håper sporten blir legalisert i Norge.

Håper på MMA-kamp i løpet av 2019

Etter flere år med arbeid ser det endelig ut til at Norges MMA-forbund (NMMAF) nærmer seg en avtale med Knockoutnemnda, som vil gjøre det tillat å gå MMA-kamper på norsk jord.
Mandag, 15 oktober, 2018 - 16:28

Kampsporten Mixed Martial Arts (MMA) er en populær sport internasjonalt, men Norge er et av få land som ennå ikke tillater utøvere å gå MMA-kamper på egen jord. Nestleder i MMA-forbundet, Thomas Rye Eriksen, er en av dem som har jobbet lengst for at sporten skal bli fullstendig legalisert i Norge. Han mener det er synd at man ikke har hatt ressurser nok til å legalisere sporten tidligere, men sier samtidig at man nå ikke er langt unna å få på plass en avtale som gjør det mulig å gå MMA-kamp i Norge.

– Vi har tidligere ikke vært i posisjon til å organisere oss til å oppfylle de kravene som blir lagt til grunn for at sporten skal bli lovlig. Det har blant annet vært et antidopingarbeid som koster mye penger, som har gjort at det ikke har vært teknisk eller økonomisk mulig tidligere, sier Rye Eriksen.

Siden MMA er en sport hvor knockout er tillatt, er man nødt til å få dispensasjon av knockoutnemda for å kunne gå kamp i Norge. MMA-forbundet er like rundt hjørnet med å levere inn en søknad de føler seg sikker på at skal bli godkjent.

– De eneste som regulerer denne knockoutloven i Norge er knockoutnemda. For å ha mulighet til å arrangere hvilken som helst kamp som involverer full kontakt, altså knockout mot hode, så er du nødt til å ha en dispensasjon fra dem, sier Rye Eriksen.

Knockoutnemda

All kampsport som tillater knockout er regulert av knockoutloven. For å kunne arrangere organisert konkurranse hvor knockout er tillatt, må man ha godkjennelse fra knockoutnemnda. 

Kilde: www.regjeringen.no

– Vi er nødt til å oppfylle en rekke kriterier for å få søknaden godkjent, blant annet må vi ha et fullverdig antidopingarbeid, karantenebestemmelser, og regelverket skal være vurdert og godkjent av en faginstans, legger Rye Eriksen til.

Tror idrettsfellesskap vil fremskynde prosessen

MMA-forbundet mener det å gå inn i et etablert idrettsfelleskap er gunstig for å søke om dispensasjon.

– Vi har nå sendt inn en søknad om opptak til Norges idrettsforbund (NIF), hvor det nå bare er formaliteter som gjenstår før den blir godkjent, og vi kan begynne å melde opp de ulike klubbene i de lokale idrettskretsene, sier Rye Eriksen.

Han er positiv til at vi snart skal kunne se den første lovlige MMA-kampen på norsk jord.

– Det er gitt at vi får en dispensasjon som vi søker om, så den første fullkontaktskampen på norsk jord håper jeg kan skje i løpet av 2019, avslutter han. 


Jack Hermansson trener hardt for å bli best.

Håper legaliseringen skjer snart

En av Norges beste MMA-utøvere Jack Hermansson håper at det snart skal være mulig å gå MMA-kamp i Norge. Hermansson er en del av verdens største MMA-organisasjon, Ultimate Fighting Championship (UFC), hvor han har prestert godt. Han har ennå ikke fått mulighet å gå kamp i Norge, men reagerer positivt på Rye Eriksens uttalelser om mulig legalisering i 2019.

– Det er dødskult! Hvis det skulle bli sånn blir jeg veldig glad, sier Hermansson. 

UFC-stjernen mener det er mange grunner til at det skal bli lovlig å gå MMA-kamp her hjemme.

– Nå må fightere dra utenlands for å gå kamper, noe som er veldig dumt. Du må betale mye for at du og ditt team skal reise utenlands, for å utøve noe du synes er gøy. Det kan fort bli dyrt, og man tjener ikke så mye på kamper tidlig i karrieren heller, sier Hermansson.

– Hvis vi får det til, blir det lettere for mange og man får selv kontrollere at det er gode sikkerhetsrutiner, som ikke alltid er en selvfølge når man er utenlands. Dette får man mulighet til å påvirke på hjemmebane. Dette ville vært veldig positivt for dem som liker å holde på med idretten, men også de som liker å se på, legger Hermansson til. 

Mange skeptikere

Hermansson tror at det er flere grunner til at MMA fortsatt er ulovlig i Norge.

– Det er mange som er skeptiske, som ikke tar hensyn til at mange nyter av denne sporten. Norge har alltid vært et land som har vært restriktive til nye ting, jeg vet at det var forbudt å kjøre skateboard for noen år siden, noe som indikerer på at man ofte har vært forsiktige når det gjelder nye ting, forklarer Hermansson. 

Tror på Norge-kamp

Hermansson har stor tro på MMA endelig skal bli lovlig i Norge, og håper han snart kan vise sine ferdigheter foran det Norske publikummet.

– Jeg skal fortsette å krige meg oppover i UFC neste år, og så forhåpentligvis headline et Oslo-event i 2020, det hadde vært fett, smiler Hermansson.