Loppival ble suksess

I helgen gikk verdens første "loppival" av stabelen på Gamlebyen skole i regi av Kultur i Gamle Oslo. Kombinasjonen av loppemarked og festival skapte stort engasjement og overskudd.
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 15:54

– Det er jo første gang, så vi ante ikke hva vi kunne forvente.


LOPPER: Her er et klasserom gjort om til avdeling for porselen og nips. Foto: Malin Vindheim

Det sier Nora Langeland, forelder og engasjert i Kultur i Gamle Oslos støtteforening, Venner av KIGO. Hun er et av hodene bak helgens arrangement.

Stor giverglede

KIGO og venneforeningen ønsket å skille seg ut blant høstens mange loppemarkeder og med det oppsto den originale ideen om å flette markedet inn i en festival - en loppival. På programmet sto live-musikk, ansiktsmaling, syverksted og selvfølgelig lopper.

I forkant av loppivalen mistet arrangøren tellingen på hvor mange lopper de fikk inn.

– Vi trodde jo først det skulle holde å kjøre rundt og hente i én kassebil, men der tok vi feil. Givergleden har vært veldig stor, sier Langeland.

På Gamlebyen skole var gymsal og klasserom gjort om til markedshaller, skolegård gjort om til konsertarena og reflekskledde barn, unge og voksne satt i arbeid. I løpet av helga var over 85 frivillige i aksjon.


FRIVILLIG: Stella (8) hadde i oppgave å passe på køen til ansiktsmalingsstasjonen. Hun syntes det var mer spennende å se på de som ble malt. Foto: Malin Vindheim

Lokalt og inkluderende


ÅPEN SCENE: Sara Lydiksen (i blå refleksvest) ble travelt opptatt som konsertarrangør da hun stilte scenen disponibel for barna. Foto: Malin Vindheim

KIGO, under ledelse av Kaja Vardøen og Sara Lydiksen, tilbyr gratis kulturaktiviteter til barn og unge i bydel Gamle Oslo. I år innebærer dette driften av to kor, fem teatergrupper, gitar- og dansekurs og sosiale arrangementer på kveldstid. Målet er å inkludere alle. Helgens overskudd på over 100 000 kr går til å opprettholde dette tilbudet.

Lørdag morgen sto bydelsordfører Line Oma (Ap) for snorklipping og offisiell åpning av loppivalen. Kaja Vardøen forteller at det betyr mye for KIGO at Oma tar seg tid, ikke bare til å stille opp, men dessuten til å ta en frivillig-vakt i skolegårdens vaffelbod. 

– I Gamle Oslo er veien mellom politikerne og grasrota kort, sier Vardøen.

Ny tradisjon

Med 2500 besøkende og mye positiv respons fra lokalmiljøet ble helgen en stor suksess, og KIGO ser allerede framover. Intensjonen nå er å skape en tradisjon av loppivalen.

Vardøen forteller at planleggingen av neste års Loppival allerede er i gang.