-Over halvparten av matsvinnet stammer fra forbrukere. Derfor oppfordrer vi nå alle nordmenn om å også avlegge sitt matsvinnløfte, sier bærekraftsansvarlig Maria Svantemark i Findus Norge.
Stunt på Oslo S sikret 650 underskrifter

Matsvinnstunt ga matsvinnløfter

Hvert tiende minutt kastes det fem tonn spiselig mat i Norge. Dette møtte rushtrafikken på Oslo S mandag morgen.
Onsdag, 10 oktober, 2018 - 18:02

Etter aksjonen på Oslo S har 650 personer signert løftet som skal sikre små og bærekraftige tiltak i hverdagen.


Fem tonn matsvinn engasjerer, og vekker følelser hos de forbipasserende. 

Matvett, i samarbeid med matvareprodusenten Findus, står bak modellen som har vært utstilt på Oslo S. Den viser mengden av nordmenns matsvinn i løpet av ti minutter. Under aksjonen har de gitt “mannen i gata” muligheten til å signere for en mer bærekraftig framtid. Ved å signere “matsvinnløftet sier man seg enig i at man skal tenke seg om to ganger før man kaster mat, planlegge måltider godt og bruke fryseren smart.

Modellen som viste frem fem tonn med matsvinn virket sjokkerende på mange, og var vanskelig å passere uten å stoppe opp. 


Det kastes minimum 355 000 tonn fullt spiselig mat i Norge hvert år. Over halvparten av dette matsvinnet kommer fra forbrukerne. 

– Vi ønsker å sette en liten støkk i folk og samtidig vise hvor enkelt det er å gjøre en forskjell for miljøet og egen lommebok, ved å kaste mindre mat, sa Anne Marie Schrøder i Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, i en pressemelding.

Dette ble en realitet, og 650 personer signerte matsvinnløftet i løpet av de to dagene den sto på Oslo S. 


En ny undersøkelse gjort av Matvett og Østfoldforskning viser blant annet at de med høyere inntekt kaster mest. 


Modellen skapte interresse hos små og store.