MeToo-debatten fortsetter

Ett år etter MeToo, ønsker Grønnskjerm å holde liv i debatten. Tirsdag kveld arrangerte de en kortfilmvisning der temaet likestilling var i fokus.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 12:02

#StilleForOpptak

  • #stilleforopptak er et opprop signert av 568 norske skuespillere i november i 2017
  • Der tok kvinnelige skuespillere et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater
  • Skuespillerne delte historier om seksuell trakassering, overgrep og skam
  • Oppropet kom i kjølvannet av den verdensomspennende kampanjen #metoo som også
  • Kvinner, men også menn, delte historier med #metoo for å vise at de hadde opplevd seksuell trakassering og støttet andre som hadde opplevd det samme

Grønnskjerm er et kortfilmarrangement for unge filmskapere som blir arrangert annenhver måned. Omtrent ett år etter MeToo startet, arrangerte de en temakveld som de valgte å kalle StilleForOpptak. Den fant sted tirsdag 16. oktober på Parkteateret i Oslo


Panelet og Emilie Beck diskuterer serien “Stuck” der Beck er programleder. Foto: Johanne Nese

Fire forskjellige kortfilmer, med likestilling som tema, ble vist. Tematikken i hver film ble drøftet i en paneldebatt. I panelet satt tre kjente kvinner fra filmbransjen: regissør Unni Straume, produsent Vilje Kathrine Hagen og regissør Margreth Olin. Blant annet ble mangelen på kvinner i filmbransjens lederstillinger diskutert. Unni Straume fortalte at hun ønsket et mer nyansert kunst- og kulturliv der man får inn alle historier, ikke bare menns. Alle de tre kvinnene sa de savnet gode, kvinnelige forbilder som unge. 

– Da jeg gikk på filmskolen var jo alle lærerne menn, fortalte Margreth Olin. 

En av filmene som ble vist var Smil, som er regissert av Fanny Ovesen og Brwa Vahabpour, altså av en kvinne og en mann. Til panelet fortalte de at dette bidro til å gjøre filmen bedre, og få fram begge sider av saken. 

Filmen handler om ei ung jente som er på audition. Der møter hun er assisterende regissør som utnytter posisjonen han er i. Jenta får beskjed om å spille mot regissøren i en flørtende tone. Grensa mellom fiksjon og virkelighet blir gradvis visket ut og jenta blir i tvil om hvor langt hun er villig til å gå for å kapre rollen. Panelet var enige om at denne typen maktmisbruk har vært, og fortsatt er, et problem i bransjen.


Regissørene av kortfilmen “Smil” fortalte panelet og publikum om hvordan de jobbet med filmen og hva de ønsket å fortelle med den. Foto: Johanne Nese

Regissør Unni Straume, som har vært i filmbransjen siden 1978, påsto at det var annerledes å caste for kvinner enn for menn. 

– Det er veldig vanlig at mannlige regissører flørter med skuespillere på jobb. Jeg tror det er et større prestisjetap for kvinner å gjøre det samme, sa hun. 

Margreth Olin mente at mange regissører har nok gått en runde med seg selv etter MeToo. Både for å unngå denne typen maktmisbruk, og for at folk i bransjen, særlig kvinner, ikke skal føle seg ukomfortable i lignende situasjoner.

Panelet drøftet om kvinner skulle kvoteres inn i filmbransjen eller ikke. Olin fortalte om en samtale hun hadde hatt med en mannlig regissør som hadde mindre erfaring i bransjen enn henne selv.

– Han spurte først om jeg var for eller mot innkvotering av kvinner til lederstillinger. Før jeg fikk anledning til å svare, sa han: Du er vel ikke for kvotering. Du trenger ikke det, du som er like bra som “oss”. 


Anette Sandbu, med Grønnskjerm i ryggen, ønsker å holde liv i MeToo debatten. Foto: Johanne Nese

Anette Sandbu i Grønnskjerm var en av kveldens programledere. Hun var tydelig på hvorfor de ønsket å holde denne temakvelden. 

– Det har gått omtrent et år siden MeToo og Grønnskjerm ønsker å holde debatten vedlike. Det er viktig at vi fortsetter å snakke om det. Vi ville se på endringen som har skjedd i bransjen så langt. I tillegg må vi snakke om veien videre og hva som gjenstår. Det er en ganske spesiell kveld i og med at vi tør å drøfte vanskelige spørsmål og at det er mye bransjefolk i salen.