Kaffe er en viktig del av manges hverdag. Foto: Miriam Alsvik

Dette tenker folk om en hverdag uten kaffe

Verdens kaffeproduksjon trues av klimaendringene. Journalen har spurt folk på kafeer i Oslo om hvordan hverdagen deres hadde vært uten kaffe.
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 12:48

Temperaturforskjeller og værforandringer påvirker jorda, og gir kaffeplanter vanskeligere vekstforhold. Linn Kristin Tryggestad jobber som barista på Mocca i Briskeby i Oslo. Hun er veldig opptatt av det som skjer med kaffeproduksjonen akkurat nå.

– Det kan komme en tørr tid eller en våt tid som gjør at mange av bærene ikke utvikler seg som de skal, sier Tryggestad.


- Vi må tørre å betale mer for kaffen, sier barista Linn Kristin Tryggestad. Foto: Miriam Alsvik

Tryggestad forteller at det nå er mer ekstremvær enn før. Det er både mer sol og mer nedbør. Når det er mer sol modnes bærene tidligere, og innhøstingen blir fremskyndet. Mer regn gjør at plantene blir overvannet. Da blir innhøstingen utsatt, og plantene kan i verste fall dø. Å plante nye trær er mulig, men tar tid, ifølge Tryggestad.

– Det tar syv år fra en kaffebønne plantes til den bærer frukt, forteller hun. 

Hvis kaffen ble borte

For mange er kaffe en viktig del av hverdagen. Folk på kafeer i Oslo har forskjellige meninger om hvordan hverdagen ville blitt uten kaffe.

– Det betyr mye om morgenen. Jeg trenger kaffe mest for å våkne, men det hadde gått greit uten. Vi trenger det jo egentlig ikke, sier Lars Loftaas.


Lars Loftaas drikker kaffe for å våkne om morgenen. Foto: Miriam Alsvik

Kaffe skaper også hygge. Det mener de fire damene Helle Natvig, Kari Kjellberg, Anne Lorch og Vibeke Storm, som møtes for å drikke kaffe sammen. Vanene deres når det kommer til kaffe er imidlertid forskjellige. Vibeke Storm drikker kaffen svart, mens Helle Natvig må ha noe oppi. Kari Kjellberg derimot, drikker ikke kaffe.

Å drikke kaffe regulerer systemet, men man må ikke drikke for mye, for da får man ikke sove, kommer det frem i samtalen med damene.

Anne Lorch forteller at hun ikke begynte å drikke kaffe før hun kom i 20-årene.

– Jeg begynte å drikke kaffe fordi jeg var lei av at de alltid spurte om jeg ville ha melk i stedet, ler Lorch.


Disse damene er enige om at det er hyggelig å drikke kaffe. F.v. Vibeke Storm, Anne Lorck, Kari Kjellberg og Helle Natvig. Foto: Miriam Alsvik

– Kvaliteten på kaffen er viktig, jeg vil ikke drikke kaffe som ikke smaker godt, sier Arthur Ekeheien.

Ekeheien sier at han ikke drikker kaffe så ofte, så hvis kaffen ble borte ville det ikke vært et savn. Samtidig er han glad for hyggen ved å sitte på kafé. 


Hvis Arthur Ekeheien skal drikke kaffe, må den ha god kvalitet. Foto: Miriam Alsvik

De to kompisene Ermir Haxhiraj og Joseph Nnachi har også sine meninger om kaffe.

– For meg er kaffe viktig, det gjør at jeg våkner. Det er lettere å få ideer når man er våken, og å være konsentrert i samtale med andre. Hvis kaffen hadde blitt borte måtte jeg ha funnet noe annet med koffein i, sier Haxhiraj.

Kompisen Nnachi mener at koffeinet ikke ville vært vanskelig å erstatte. 

– Det ville gått fint. Jeg hadde ikke savnet det. I stedet for å drikke kaffe kan man gå å trene, det har jo samme effekt, mener Nnachi.


Ermir Haxhiraj mener det er lettere å være konsentrert i samtaler med andre når man har drukket kaffe. Her sammen med kompisen Joseph Nnachi. Foto: Miriam Alsvik


I fremtiden kan vi få dårligere kvalitet på kaffen. Foto: Miriam Alsvik


Kaffebønnene males før de brukes til å lage en Cappuccino. Foto: Miriam Alsvik


Mocca i Briskeby samarbeider med kaffebedriftene Java og Kaffa. Foto: Miriam Alsvik