Kun en av fem jubler for tidlig jul

Nok en gang fylles hyllene med julevarer som pepperkaker, kakemenn og julebrus. Men hvorvidt det er for tidlig, er det imidlertid bred uenighet om.
Mandag, 15 oktober, 2018 - 10:20

I følge en meningsmåling i Aftenposten er det hele 80 prosent som mener at juleproduktene kommer for tidlig i butikkene. Av disse var det kun tjue prosent som stilte seg positive til tidlig jul i butikkene. Til tross for dette resultatet er daglig leder ved Coop Mega Bislett, Jennie Anderson overbevist om at tidlg jul er populært blant kundene. 

– Vi selger en hel del og det er ikke tvil om at julevarene er populære, forteller Anderson.

- Jeg elsker julen

Emma Krag Brun er en 20 år gammel jente fra Nesodden, og er blant de som setter pris på tidlig jul. Hun forteller at hun blir like glad hvert år når hun ser juleproduktene i butikken. 

– Jeg kjøpte årets første julebrus en gang i forrige måned. Da følte jeg en sterk lykke og ro. Jeg elsker julen, og det er derfor jeg hamstrer opp julebrus i januar, så jeg har litt ut året når jeg virkelig trenger det, forteller hun.

Brun  har selv jobbet i en matbutikk i seks år, og har en klar mening om hysteriet rundt tidlig jul i butikkene. 

– Nei, det er ikke nok jul og det er litt trist at folk bryr seg så mye om det. De som legger seg veldig opp i det andre mener har ikke noe annet å gjøre, sier hun.

Ikke alle er like fornøyde

“Nei til jul i oktober” er en Facebook-side som ble opprettet i oktober 2014 og har vært klare motstandere av tidlig jul. Facebook-siden hadde rundt 78000 likes før den ble hacket og måtte opprettes på nytt. Leder og administrator for siden, Eigil Kittang Ramstad forteller til Journalen at han er redd for at julen skal bli oppbrukt. 

– Det er viktig å få frem at jeg er veldig glad i jula. Det jeg er redd for er at den blir oppbrukt når butikker begynner å selge julevarer tidlig på høsten, forteller Ramstad.

- Mener det ene og praktiserer det andre

Men kjøper de 20 prosentene fra meningsmålingen enorme mengder julevarer, og de 80 andre prosentene ingenting? Høyskolelektor ved Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, mener han har svaret.

–Det er mer typisk enn uvanlig at mennesker mener det ene og praktiserer det andre. Vi vil ikke ha julevarer i høstmånedene, men når det er tilgjengelig benytter man seg av det likevel, fortalte Tangen i et intervju med Aftenposten.

Emneord: