

Sterkt engasjement mot pelsdyrnæringen
Lørdag ble det arrangert fakkeltog mot pels over hele landet, og Oslo hadde det største oppmøtet. I 15 år på rad har fakkeltogene blitt arrangert. I år lovet regjeringen å legge frem et pelsdyrforbud, slik at alle pelsdyrfarmer vil være lagt ned innen 2025.
Pelsforbudet trues
Siri Martinsen er leder for organisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter, og forteller at årets markering skiller seg ut.
– Det er et seierstog, men på samme tid et kamptog. Vi jobber for tidligere nedleggelser av pelsdyrfarmene, slik at dyrene skal få slippe å lide allerede nå, sier Martinsen.
Det var ekstra viktig for organisasjonen at mange stilte opp også i år på grunn av den politiske situasjonen vi befinner oss i. Dersom det blir regjeringsskifte er Martinsen klar på at de ikke tolererer at arbeidet med pelsforbudet forsinkes.
Ønsker tidligere avvikling
Aina Winsvold har vært frivillig i NOAH i to år, og deler ut plakater på Youngstorget før toget begynner. Hun er glad for at pelsdyrnæringen skal ta slutt, men mener det må skje langt før.
– Det er viktig at vi ikke gir opp nå, men forhindrer at dyr lider helt til 2025, forteller Winsvold.
Et tydelig engasjement hos flertallet
Martinsen er takknemlig for at så mange har engasjert seg for pelsdyrene. Hun mener det har vært avgjørende for å overbevise politikerne om å avvikle pelsdyrnæringen.
– Fakkeltoget mot pels synliggjør engasjementet blant folket, sier hun.
NOAH satte i gang markeringen i 2003 etter at stortinget lovet et bedre liv for dyrene innen 10 år. Martinsen forteller at tusenvis av mennesker har stilt opp hvert eneste år for å vise at de støtter organisasjonens kamp mot pelsdyrindustrien.