Mange besøkte Sagene kirke under festivalen. Foto: Gabriel Skålevik
Festival

Orgel fra 1891 trakk mange gjester

Opp mot hundre tok turen da organist Stein Skøyeneie spilte under Oslo orgelfestival.
Onsdag, 10 oktober, 2018 - 17:10

Blir en tradisjon

Oslo orgelfestival blir i år arrangert for andre gang, og ser ut til å bli en tradisjon. På konserten i Sagene kirke, tirsdag 9. oktober, møtte det opp nærmere hundre orgelinteresserte gjester.

– For meg betyr festivalen å vise publikum masse flotte orgler og mange flinke komponister. Målet er å få høre mest mulig forskjellig i løpet av en uke, forklarer arrangør, Halgeir Schiager.

Han forteller videre at de håper festivalen fører til en restaurering av et av norges eldste orgler: det historiske Hollenbach-orgelet fra 1891, som tilhører kirken.

– Orgelet har en helt spesiell lyd, men et godt øre vil merke enkelte feil, sier Schiager. 

Må ut med mange millioner

Den svært anerkjente komponisten og organisten, Stein Skøyeneie, samlet entusiaster fra hele Oslo under kirketaket på Sagene. Han forteller at Hollenbach-orgelet er et av de mest unike orglene Norge har, og fortjener en restaurering. 

– Klangen i orgelet er helt unik, historisk og viktig å ta vare på. Det er en sentral kilde til å forstå hvordan musikken låt da den ble komponert for over hundre år siden. Lyden har fulgt alle som har blitt døpt, konfirmert eller giftet seg i kirken, forklarer Skøyeneie.

Organisten tipper en restaurasjon vil koste mellom fem og ti millioner kroner.

Se bildene fra Oslo orgelfestival her

Emneord: