Maria Refsland (24) lager mat i finværet. Foto: Synnøve Beitnes.

Unge finner alternative boliger

Boligprisene i Oslo har steget med 2,7 prosent det siste året. De unge på markedet velger derfor andre boalternativer som seilbåt.
Mandag, 15 oktober, 2018 - 15:01

24 år gamle Maria Refsland bestemte seg i juni for å flytte inn i en seilbåt på Aker Brygge sammen med en venninne.

- Det er selvfølgelig en fordel at det er betydelig mye billigere, men samtidig synes jeg det virket spennende og hadde lyst til å prøve noe annerledes, sier Refsland. 

Tømte sparegrisen 

Bendik Bang Pedersen (26) har også erfaring med seilbåt som bolig. Han bodde ett år i båt da han studerte i Bergen, der boligprisene ikke er like høye. 

- Jeg sparte helt klart penger på det, men valget tok jeg først og fremst fordi jeg syntes det hørtes kult ut, utrykker han. 

- Jeg tømte sparegrisen en sommer for å kjøpe meg en 35 år gammel, men nydelig svensk Albin Nova 33 fot, legger han til.

Pedersen opplevde dette som sosialt, og forteller at det var flere mennesker som også bodde i båt ved brygga i Bergen sentrum, hvorav flertallet var studenter. 


En stolt Bendik Bang Pedersen (26) foran seilbåten sin på bryggen i Bergen. Foto: Gert Ingebrigsten.

Høye boligpriser i Oslo 

I følge eiendomsmegler i Eiendomsmegler1, Heidi Siri Petersen, er prisene på boligmarkedet definitivt mye høyere i Oslo enn resten av landet. 

- En 3-roms med beliggenhet i Oslo vest, vil koste cirka 18-20 000 kr å leie i måneden, mens prisen vil ligge på rundt 5-6 millioner dersom du ønsker å kjøpe i samme området, opplyser hun. 

Dette er priser som gjør det vanskelig for unge å konkurrere på boligmarkedet. Petersen mener det nesten er håpløst og veldig tøft for unge å kjøpe bolig. I budrunder når de ikke opp mot de mer etablerte. 

Hun legger til at av de få unge hun har solgt boliger til, er det ofte foreldrene som kjøper eller hjelper til med kjøpet. 

- Det er veldig «i tiden» å finne alternative boløsninger for studenter og unge, noe jeg forstår, for det er mye penger å spare, avslutter hun. 

Fordeler og ulemper 

Det er flere ting som skiller det å bo i en leilighet fra å bo i en seilbåt, og det er tydelig at det finnes både fordeler og ulemper. En tenkelig ulempe er at det vil bli veldig kaldt om vinteren. Refsland avkrefter dette, og forteller at de er forberedt på den kommende kulden. 

- Det er klart det blir iskaldt dersom vi ikke tar i bruk strøm, men med ovnen på skal det gå helt fint, sier hun. 

Også Bang opplevde forskjeller ved å bo i seilbåt. 

- Jeg flyttet og solgte båten etter et år av to grunner: jeg fikk kink i ryggen fordi jeg ikke kunne stå oppreist noe sted, og båten lakk fra alle kanter, sier han.

- Å bo i seilbåt anbefales til alle som er glade i å våkne midt på natten av ulende regn og vind. En annen by enn Bergen ville kanskje passet bedre, avslutter han.