VEGGEN ER KUNST: -Jeg vet ikke hvor langt de vil gå for å bevare det som er her. Det hadde vært synd om alt bare forsvant, sier Kong Amf om nedleggelsen av Misfornøyelsesbar.

– Vondt å se babyen sin drukne

Tegneserieskaper, dramatiker og animasjonsfilmskaper Christopher Nielsen brukte tre år på å ferdigstille sitt prosjekt Misfornøyelsesbar. Halvannet år senere må baren stenge dørene.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 10:42

– Både vår hardtarbeidende stab, og oss bak dette prosjektet jobber meget hardt med å prøve å holde hodet over vann til jul. Da tar vi en pust i bakken, skriver Misfornøyelsesbar på sin Facebookside.

I innlegget oppfordres venner av baren til å bidra i form av arrangementer, som kan trekke “noen homo sapiens som drekker øl” til baren i tiden frem mot stenging.

– Det er trist for dem som ikke får oppleve dette stedet, sier Ole-Andreas, som besøker baren samme kveld som Journalen.

– Livet kan være litt krevende noen ganger, og det er godt å føle på at andre kjenner seg igjen.

Rustripper og psykoser
Misfornøyelsesbar, som åpnet i juli 2018 er utsmykket med tegneserieskaper, dramatiker og animasjonsfilmskaper Christopher Nielsens særegne kunst. Kunsten er skreddersydd for stedet, og det ligger en tanke bak hver minste detalj. 

– Slik jeg ser det, er hele greia et eneste stort kunstverk, men det består nok av rundt 120 kunstverk tilsammen, i tillegg til alt jeg har tegnet for katalaogen, sier Nielsen til Journalen, og legger til at det tok han tre år med research og kunstproduksjon å ferdigstille baren.

Helst skal kunsten gi assosiasjoner til rustripper, psykoser og andre mentale lidelser - inspirert av det omkringliggende Prindsenkvartalets historie. 

– Ideen var å skape en opplevelsesbar som baserte sin tematikk på stedets historie, som dollhus (psykiatrisk sykehus journ.anm.) og arbeidsanstalt, forteller Nielsen.

Her skal man ikke kose seg, men gjest Ole-Andreas gjør det likevel. 

– Fornøyd med det kunstneriske, misfornøyd med det kommersielle

– Jeg er veldig fornøyd med det kunstneriske resultatet, men veldig misfornøyd med det kommersielle resultatet, sier Nielsen.

Multikunstneren hadde stor tror på prosjektet da han tok fatt på det for rundt 4 år siden. 

– Jeg var fast bestemt på at dette måtte bli en institusjon i Oslo herfra til evigheten. Så feil kan man ta, sier han, og legger til at virksomheten aldri har gått bra, sett bort fra de tre første ukene etter åpning.

Rapartisten Kong Amf er til stede i baren, i anledning innspillingen av sin nye musikkvideo. Han påpeker at det kan være vanskelig å drive et sted med et så utfordrende uttrykk. 

– Det er et kult uttrykk, men jeg skjønner at det ikke er så kommersielt attraktivt, og at de derfor må legge ned, sier han til Journalen. 

Nielsen tror imidlertid at lokalene er problemet, og at selv et konvensjonelt serversingssted ville slite med å få det til å gå rundt.

– Det hviler en forbannelse over lokalene. Å lage en temabar der så mye lidelse har funnet sted.. Jeg har nok åpnet spøkelsenes gamle sår, og det likte de ikke. Sannsynligvis er lokalene stigmatisert for all tid, uansett så mainstream neste bar ut kommer til å bli. 

Nielsen forteller at han allerede er godt i gang med nye prosjekter.

– Men jeg håper fortsatt å redde baren fra undergangen. Dette er babyen min, dette. Å sitte å se på at den drukner der ute på dypt vann, er vondt. Veldig vondt.

Emneord: